Pàgines

diumenge, 23 de juny del 2024

125è aniversari del naixement de Carles Mauné i Alay

Dissabte 22 de juny de 2024, dins els actes del dia de la Música, l'Ajuntament de Figueres juntament amb el Foment de la Sardana Pep Ventura, han organitzat una ballada de sardanes en commemoració del 125è aniversari del naixement del compositor figuerenc Carles Mauné i Alay.


En Carles Mauné i Alay va néixer a Vilamacolum l’1 de maig de 1899 i va morir a Figueres el 3 de setembre de 1985.

Tot i no haver nascut a Figueres, 

Va ser un compositor de sardanes i músic instrumentista de tible, de tenora, de clarinet i de saxòfon.

Era el petit de nou germans, tots nascuts al mateix poble i l’únic músic de la família.

En Carles Mauné anava amb bicicleta a Castelló d’Empúries a rebre les primeres lliçons de solfeig i clarinet amb el músic i compositor Josep Riera i Bolassell.

Els estudis de tenora els va fer a Figueres amb el mestre Fèlix Sans, pare del compositor Enric Sans.

L’any 1917, Carles Mauné va ingressar a la cobla “Roviras” de Bordils, amb només 17 anys. Després va passar per les cobles Els Gironins, la Figueres de Girona, La Principal de l’Escala, fins que a l’any 1921 va entrar a l’Antiga Pep de Figueres, cobla creada pel fill d’en Pep Ventura i s’hi va estar fins l’any 1952, quan el seu fill Florenci Mauné que en era el director, va marxar per anar a la cobla-orquestra Caravana, o sigui va romandre a l’Antiga Pep més de 30 anys. I després va formar l’orquestrina PANAMÀ que molts de vosaltres la vàreu conèixer, perquè era l’orquestra de l’Erato i s’hi va estar 13 anys fins que es va jubilar.

La majoria de les seves sardanes estaven signades amb el seu segon cognom, Alay per no interferir amb les del seu fill Florenci.

El febrer d’aquest any, la cobla Mediterrània, va gravar un CD per a la família amb totes les sardanes de Carles Mauné, perquè hi havia moltes sardanes que no s’havien tocat de fa molts anys i per tenir-ne un record.

Per tant ha sigut la cobla Mediterrània qui ha fet l'audició d'avui.




S'ha interpretat 5 sardanes de Carles Mauné i 4 de compositors figuerencs relacionats amb en Carles Mauné

S'ha fet un agraïment a dues persones que van intervenir en la gravació del CD, en Josep Mª Serracant per haver accedit a fer-ho en el seu local de Sabadell i en Víctor Sallés per haver-ho gravat. 

Dels 4 compositors figuerencs, hem escollit:

 -  Agapit Torrent per l'amistat amb la família Mauné i la coincidència que tant la família Mauné, com la família Torrent, tenien botiga de calçat. La sardana que hem escoltat ha estat Lluïsa, una bona companya del Foment que va venir a les audicions de Figueres fins cap al final de la seva vida. Ens han acompanyat els seus fills Jordi i Rosa.

-  Jaume Cristau per haver estat deixeble de Florenci Mauné qui el va dirigir en la seva primera sardana que va escriure i també gran amic de la família. D'ell hem escoltat Colla Figueres. I he estat molt contents, ja que el mestre Cristau ens ha pogut acompanyar.

-  Florenci Mauné, fill d'en Carles de qui va seguir les seves passes musicals. D'en Florenci s'ha interpretat Encara hi sóc.

-  Enric Sans, amic de Carles Mauné, ja que el seu pare Fèlix Sans era el seu professor de tenora. De l'Enric hem escoltat Salta i balla.





Molts balladors s'han atansat a la Rambla per acompanyar-nos en aquest esdeveniment i el temps tot i estar insegur, s'ha mantingut sense ploure. 




















Fotos: Martí Augé - Jordi Blanco - Diari de Figueres - Pere Ferrera - Montserrat Mauné