Història



El juliol de 1927 es va crear a Figueres el Foment de la Sardana, amb la finalitat de promocionar el fet sardanista a la ciutat en general, i difondre la cultura musical dels seus compositors. Va néixer com a secció del Casino Menestral, i el gener de 1930 va passar a la Societat Coral Erato. Entre moltes altres iniciatives va editar la revista mensual La dansa més bella, (54 números, del gener de 1928 al juny de 1932) i va promoure la construcció, per subscripció popular, del monument a Pep Ventura. Com tantes altres entitats va haver de finir l'activitat el 1939.

Malgrat que l'activitat sardanista no va desaparèixer del tot a la ciutat, no es va tornar a fundar una entitat sardanista fins l'any 1965 en que es va crear el Foment de la Sardana Pep Ventura. L'entitat mantenia els objectius de l'anterior, i en particular, com el nom destaca, recordar la figura del genial compositor. 
En aquest sentit va culminar el projecte de monument que es va poder inaugurar l'11 de maig de 1972 a la Plaça Josep Terradellas. El disseny de l'obra és de l'arquitecte Pelayo Martínez, el bust de l'escultor Llorenç Cairó i el plafó ceràmic de l'artista Joaquim Bech de Careda.
També va reprendre l'edició d'un butlletí, que tingué tres etapes definides per tres noms: "Activitats" (d'octubre de 1966 a desembre de 1969); "Testimoni" (de gener de 1971 a desembre de 1975) i "Palau del Vent"  (de gener de 1976 a març de 1984). (*)
Al llarg del temps el Foment de la Sardana Pep Ventura, amb el suport municipal, ha consolidat una completa programació al llarg de l'any. Organitza l'homenatge anual a en Pep Ventura per recordar el seu traspàs; també l'Aplec de la Sardana, els aplecs de Sant Pau de la Calçada i de la Salut de Terrades; el cicle de ballades d'estiu, que els darrers anys es clou al Castell de Sant Ferran; la que es fa amb la col•laboració dels comerços de la Plaça de l'Ajuntament i carrers adjacents;  els cursets per aprendre'n a ballar, i nombroses audicions en festes assenyalades com Sant Jordi i Nadal. També col•labora amb les que organitza l'Ajuntament durant les Fires i Festes de la Santa Creu. 
L'actual junta directiva, va assumir l'entitat a finals de febrer del 2015, precisament l'any del seu cinquantè aniversari que va celebrar amb la ciutat realitzant el Pregó de Fires per encàrrec de l'Ajuntament; en atenció als seus associats, alguns amb molts anys donat suport al Foment, i altres d'alta recent, ha començat a organitzar La diada del soci. Aquesta junta és la que ha impulsat la commemoració del bicentenari del naixement de Josep Ventura i Casas, i ha promogut que Figueres esdevingui Capital de la Sardana 2017. 

El Foment es compromet no solament a treballar al llarg d'aquest any i mig amb tots els sectors i les diverses entitats de la ciutat, per aconseguir que aquest 2017 Figueres vibri al so de la cobla i del que significa, sinó també a que aquest impuls continuï en els anys futurs. Aquest compromís passa per transmetre arreu de Catalunya, a la Catalunya Nord, a Alcalà la Real, al lloc on calgui, el missatge que la sardana és una manifestació cultural de primer ordre, actual, i signe inequívoc de la nostra identitat com a Nació.