Memòries

Memòria 2019

Ha estat un any més tranquil que els anteriors, però tot i així s’han fet 17 ballades més la diada de l’Aplec. Per l'Aplec hem comptat amb les Cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Tres Vents.
A més:
- El Foment ha col•laborat amb l’Ajuntament triant les sardanes de Santa Creu, que se n’han fet gairebé cada dia. En total, s’han tocat 256 sardanes i a cada ballada s’ha fet el repicó amb La Santa Espina, d’acord amb el que demana la Confederació Sardanista de Catalunya, en homenatge i record als presos polítics, i es continuarà fent mentre siguin a la presó.
- Es va organitzar un autobús per a la inauguració de la Capitalitat de Perpinyà. També, vam anar-hi per la concessió dels Premis de la Confederació Sardanista de Catalunya, als quals havíem proposat Josep Loredo, de la Principal d’Olot, pel seu blog d’investigació sobre músics i cobles, i també Ventura Pons per haver inclòs sardanes (que van comptar amb la participació del Foment) en la pel•lícula Miss Dalí. Pons va voler que Montserrat Mauné recollís el premi amb ell.
- Vam fer un curset de sardanes a l’Associació de Veïns Horta de l’Hospital, a petició de la mateixa Associació. L’Ajuntament va pagar el monitor i s’hi va apuntar molta gent, persones que després recuperem en les ballades. Ho han tornat a demanar per al 2020 i s’està considerant.
- Hi va haver una col•laboració entre el Foment, la Montserrat Segura i l’Institut Ramon Muntaner basada en el recull de contes En Pep, el nen que ballava sardanes com a eina per parlar als alumnes de 2n i 3r d’ESO, i també als de 2n i 3r de Primària de l’escola Sant Pau (els dos centres col•laboren en un club de lectura) de les sardanes i de Pep Ventura. Els més grans fan de monitors de lectura i de sardanes als més petits, i vam acabar ballant sardanes al claustre de l’Institut Muntaner, en una festa molt maca organitzada per la professora Mercè Martí.
- Jordi Molina va triar Figueres per a la presentació del seu nou disc Immersió. Aquesta presentació es va fer a l’auditori Caputxins, que a Molina li agrada per la sonoritat. El Foment vam fer de mitjancers perquè l’Ajuntament contractés l’espectacle.
- A petició del Foment, el company Josep Quer va ser anomenat Fill Predilecte de Figueres durant els actes del Dia de Ciutat. És una satisfacció per al Foment comptar amb un personatge de la seva talla en la nostra Junta.
- Se’ns va demanar de participar als actes del centenari del naixement de Josep Puig Pujades, mecenes, regidor i empresari figuerenc. Hi vam participar amb una ballada de sardanes als jardins que porten el seu nom. Des de la Junta, estem contents perquè se’ns té en compte.
- El Dia del Soci el vam fer acabar amb un sopar de germanor al restaurant Nou Centre. Aquest sopar va comptar amb molta participació i va agradar molt, perquè es donava la possibilitat als socis de continuar converses i d’interaccionar més enllà de l’estona de la ballada.Memòria 2017-2018

El 2017 va ser un any dels més extraordinaris del món sardanista figuerenc.
L’any 2017 van concorrer dos fets destacats en el calendari sardanista i cultural figuerenc, dues celebracions bicentenàries. D’una banda, la més modesta per desconeguda i per vinculació menor amb Figueres: es tracta del segon centenari del naixement de Miquel Pardas. Pardas va néixer a Verges, i fou un teòric musical que ajudà a establir les bases de la sardana llarga. El 1850 va publicar el primer mètode per repartir sardanes, i aquesta publicació es féu a Figueres.
La segona celebració, el bicentenari del naixement de Josep Mª Ventura i Casas, en Pep Ventura. Per tant, el Foment hi va treballar de valent, tenint inclòs el nostre gegant Pep.
Una tercera va ser la proclamació de Figueres com a Capital de la Sardana. Aquest esdeveniment  ja replerts  d’actes es van afegir al programa de l’Any Pep Ventura portant un contingent important de públic sardanista de totes les edats i procedències a gaudir de la nostra ciutat. A més d’incentivar la col·laboració de l’associacionisme figuerenc.

Valoració del Foment
Ja queden lluny els dies en què Figueres va ser el punt de mira de tot el món sardanista
català. Trobem a faltar els tràfecs, els maldecaps, l’anar i venir i les presses d’aquells
dies, però ara que ha passat un cert temps, ens queden els bons moments que hem
viscut, les obres dels compositors empordanesos i figuerencs que hem rescatat de
l’oblit, els magnífics espectacles de què hem gaudit i la vibració sardanista que ha
sacsejat la nostra vila. I sobretot, sobretot, la pinya que hem fet l’Ajuntament ─al qual
agraïm profundament el grau d’implicació─ i les entitats ciutadanes per aconseguir
que aquest fet sigui un èxit i que la nostra ciutat sigui més que mai el bressol de la
sardana.
El Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres no pot menys que felicitar-se per
aquest somni realitzat que ha estat la Capitalitat de la Sardana i agrair a tothom que hi
ha intervingut la seva col·laboració. S’ha aconseguit un títol ben merescut i la Capital
de la Catalunya sardanista d’aquest passat i destacat 2017 ha quedat en un molt bon
lloc.
Ara bé: un cop tancat aquest cercle, mirem endavant amb el convenciment que la
Capitalitat ens ha deixat deures per fer. Entre els més importants, continuar posant en
valor aquest ric patrimoni històric i cultural que ha ressorgit de les investigacions
d’estudiosos com Jaume Nonell, Anna Costal, Jordi Saura i del mateix Foment.
Prosseguir les interaccions amb les altres entitats de cultura, esport i lleure de la nostra
ciutat que tant han enriquit el Bicentenari Pep Ventura i la Capitalitat. Donar relleu a
qüestions com ara la participació de les dones en el vessant musical de la sardana.
Aconseguir que el jovent s’acosti sense suspicàcies a la dansa més bella. Fer que
l’educació, almenys a la nostra ciutat, integri la sardana com un fet cultural i
referencial per als infants, que són els ciutadans que construiran la Figueres i la
Catalunya del futur. El llegat que ens ha deixat la Capitalitat, en forma de feina a fer,
doncs, no és pas menys important que el que s’ha pogut dur a terme. I tampoc menys

il·lusionant. Tant com sigui possible, tant com tinguem energia, el tirarem endavant.

 
Memòria 2016

- Aplec de Sant Pau de la Calçada amb la Cobla Foment del Montgrí


- Ofrena a en Pep Ventura al cementiri amb l’estrena d’un Rèquiem dedicat a Pep Ventura, del compositor Jaume Cristau, interpretat per Pere Puig, director de l’escola de música Pep Ventura. El contrabaixista Josep Quer, també va interpretar Per tu ploro. I ballada de sardanes a la plaça Josep Tarradellas, davant el monument a Pep Ventura.


- Diada de Sant Jordi, ballada de Sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí


- Vam recuperar el concert de la vigília de l’Aplec amb la Cobla Ciutat de Girona


- Una de les fites era tornar a formar part de l’Agrupació d’Aplecs de les comarques gironines i així va ser, oferint un gran aplec amb 3 cobles de primer ordre Montgrins, Sant Jordi i Bisbal Jove


- Vam fer 9 audicions a l’estiu. La última la vam cloure al Castell de Sant Ferran. Vam portar la Cobla Tres Vents de la Catalunya Nord, que no havia tocat mai a Figueres, va agradar molt, amb la innovació del sac de gemecs.


- Volíem recuperar l’Aplec de la Salut de Terrades, però per causes alienes al Foment no va poder ser


- Vam instaurar el dia del soci als Caputxins, amb una cobla que no havia vingut mai, la Mil·lenària i va ser un èxit


- Seguint la línia del 2015, es va fer una audició a la Plaça de l’Ajuntament amb la col·laboració dels establiments de la plaça i carrers del voltant.


- Es va tornar a fer l’audició de Nadal, que també ja ha quedat instaurada.


- També a partir del mes de juliol i organitzat per l’Ajuntament, es van fer cursos per aprendre a ballar sardanes, a dos barris de Figueres.


- Hem treballat molt, per aconseguir col·laboradors per a les rifes de cada ballada, podent donar interessants premis.


- Es va organitzar un bus per anar a l’Aplec de Les Roquetes.


- Com sempre vam portar l’equip de música a cada ballada, per donar a conèixer els compositors de les sardanes que s’interpretaven.


- S’ha anat a visitar les escoles a fi que pel 2017 s’adherissin al programa La Sardana a l’escola, ofert per la Diputació


- Vam col·laborar amb CPNL de Figueres, explicant què es la sardana i qui era Pep Ventura.


Memòria 2015
-         Pregó de les Fires i Festes de la Santa Creu. A petició de l’Ajuntament de Figueres i  amb motiu del 50è aniversari de l’entitat, la presidenta, Montserrat Mauné, amb la col·laboració de la Junta, va pronunciar el pregó d’obertura de les Fires el dia 28 d’abril d’enguany. El pregó, animat amb interpretacions de fragments de sardanes i amb la participació de la Colla Tramuntana de la Societat Coral Erato,  de  l’Esbart Mediterrània Dansa i d’una cinquantena d’alumnes i monitors de la campanya “La sardana a l’escola”, va fer una repassada amena a la història de l’entitat i de  la sardana, i va exposar uns quants dels desideràtums de tot bon sardanista figuerenc en relació a la nostra dansa.
-          Col·laboració amb la final del certamen “La sardana de l’any” que es va celebrar al Teatre Jardí de Figueres. La bona entesa amb el Casino Menestral va permetre que aquesta final se celebrés la vigília de l’Aplec de la Sardana de Figueres i pogués així suplir el tradicional concert (que s’havia deixat de celebrar per manca de pressupost).
-          Aplec de la Sardana de Figueres. Per necessitats de pressupost, es van contractar tres cobles Ciutat de Girona, Bisbal Jove i Rossinyolets interpretant  cadascuna una audició. Amb tot, enguany es va comptar amb la locució d’un presentador jove i bon coneixedor del món de la sardana, i durant l’aplec es va fer un homenatge a la Junta anterior i també a persones que han col·laborat amb la Junta actual.
-          Represa de relacions amb l’Agrupació d’Aplecs de Catalunya. Una relació  interrompuda fa dos anys amb motiu del canvi realitzat a l’aplec de la nostra ciutat per motius econòmics.
-          Ballades de l’estiu. Amb diverses novetats:
                Lloguer d’un equip de megafonia. Ha estat molt ben acollit, ja que es presenten totes les sardanes i els seus compositors i s’hi anuncien diversos fets que tenen a veure amb les ballades i els seus patrocinadors.
Ampliació dels patrocinadors. S’ha aconseguit comptar amb un total de 20 patrocinadors que han subministrat tot de regals per als tradicionals sortejos. Això ha permès rifar fins a 3 lots de regals en alguna de les nits.
Presència de sardanes de compositors figuerencs a cada ballada i introducció de sardanes de compositors nous.
Homenatge a Pere Puntí. El conegut sardanista, de 84 anys, fou homenatjat pel Foment i pels integrants de la Colla Figueres durant la ballada del 14/08. Es va comptar amb una sardana del mestre Jaume Cristau, A Pere Puntí, molt celebrada pel públic assistent.
Sardanes al Castell. A petició dels Amics del Castell, es va celebrar l’última ballada de l’estiu al recinte del Castell. Amb aquesta audició, es pretenia fer arribar un públic que normalment no hi va a un escenari ben figuerenc, i alhora conscienciar que el Castell és de tots els figuerencs. L’Ajuntament de Figueres hi va col·laborar amb un servei d’autobusos gratuït per a tots els assistents.


  --  Ballada el 5 de desembre a la plaça de l’Ajuntament, amb la col·laboració dels comerciants del centre figuerenc.
 
                         -- Represa de les tradicionals sardanes del dia de Nadal (s’havien deixat de celebrar  per haver-hi poc públic i poc pressupost). És una ballada que molts socis de l’entitat han reclamat amb molta vivesa.