diumenge, 2 d’abril del 2017

Ofrena Floral a Pep Ventura

Diumenge 26 de març. Ofrena floral al Mestre Pep Ventura en el 142è aniversari de la seva mort.

Cobla Rossinyolets

Com cada any, el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, celebrem l'aniversari de la mort de Pep Ventura amb uns actes al Cementiri Municipal de Figueres, davant el Panteó de figuerencs il·lustres.
Enguany, bicentenari del seu naixement, aquests actes han estat més complets.


Benvinguda de l'acte

Bon dia. Ens trobem aquí reunits per homenatjar el 142è aniversari de la mort del nostre insigne compositor Pep Ventura. Va morir molt jove, només tenia 58 anys, però ens va deixar un gran llegat que enguany sigui on sigui el Mestre, podrà escoltar les notes que va composar, ja que no hi haurà audició sense una sardana seva. Aquest homenatge, aquest any es singular, al ser el bicentenari del seu naixement, i es per aquest motiu que hem gosat portar la cobla al Cementiri.

La commemoració d’aquest bicentenari es una bona oportunitat per reivindicar la vida i l’obre d’un músic rellevant per a la ciutat de Figueres i, alhora per recuperar la història d’una cultura popular que va contribuir en l’avenç i el progrés de la Catalunya contemporània.

I davant la tomba del Mestre, la Junta del Foment de la Sardana Pep Ventura vol refermar el compromís adquirit: lluitar per la memòria del Mestre i perquè la sardana recuperi la importància i el relleu d’altres temps. De tot cor.

Guió de l'Acte
  • Interpretació del contrabaixista Josep Quer acompanyat per la Cobla Rossinyolets de la Glossa composta pel compositor Jaume Cristau dedicada a Pep Ventura amb els temes: Per tu ploro, El cant dels ocells i El pardal




  • El poeta figuerenc Pere Prada recita uns poemes seus. Alguns dedicats a la sardana

  • El pianista figuerenc Pere Puig, director de l'escola de música Pep Ventura, interpreta un Rèquiem que porta per nom "24 de març de 1875" compost pel Mestre Jaume Cristau en honor a Pep Ventura


  • Membres de la Junta del Foment de la Sardana Pep Ventura llegeixen uns textos dels escriptors figuerencs Carme Pagès i Jordi Pla i un escrit del poeta Jaume Maurici, aparegut al Butlletí del Foment de 1967


  • Victor Sallés, coordinador de la Capital de la Sardana, adreça unes paraules


  • Tanca l'acte el Regidor de Cultura Popular de Figueres, Quim Felip

  • Ofrena Floral a la tomba de Pep Ventura, al Panteó de Figuerencs Il·lustres

  • Interpretació de la sardana de Pep Ventura "Toc d'oració"



Seguidament i a les 12 del migdia, audició de Sardanes a la Plaça Tarradellas de Figueres, davant el monument de Pep Ventura, a càrrec de la Cobla Rossinyolets, amb el següent repertori:
  1. Dilecte Mestre - Josep Cassú
  2. Aigua Xelida - Ricard Viladesau
  3. Joves triomfants - Luis Alcalà
  4. Els gegants de Prats - Josep Coll
  5. Colla Empordà - Agapit Torrent
  6. La sardana del vailet - Pep Ventura
  7. Mariona - Josep Saderra
  8. Maria Estrella - Jaume Bonaterra
  9. L'ermita de Collbàs - Francesc Mas Ros









Al començament de la segona part, el nostre gegantó Pep Ventura, ha ballat el seu ball compost per Ivó Jordà "En Pep de la Tenora"
El responsable dels geganters, Jaume García


La sardana del vailet, s'ha ballat de germanor i fins i tot el nostre Pep l'ha puntejat.
Com a cada ballada, s'han fet uns sortejos gràcies a la col·laboració d'establiments comercials. En aquesta ocasió han sigut la gelateria Llagurt i la Pastisseria Òpera.

 Entre tots els nens que han ballat sardanes, s'han sortejat dos vals de gelats i un conte. La noieta Anna Clotas, en ha sigut l'afortunada, amb el número 49.

 La mona artesanal elaborada pel Mestre Pastisser Salvador Muñoz de la pastisseria Òpera de Figueres i Peralada, rèplica del Monument a Pep Ventura, ha anat a mans del Sr. Àlvar Pujol de l'Armentera, amb el número 6817


 El Mestre Pastisser, Salvador Muñoz de la pastisseria Òpera


Fotos de Montserrat Segura, Esteve Xaudiera, Montserrat Mauné