dimecres, 31 de març del 2021

28 de març de 2021 - Cobla Rossinyolets

 28 de març de 2021 - Cobla Rossinyolets


Avui hem commemorat el 146è aniversari de la mort de Pep Ventura. Va morir a Figueres el 25 de març de 1875, al nº10, que ara es el nº 2 del Carrer Lasauca. Tenia 58 anys i va morir a dos quarts de deu de la nit segons la partida de defunció a conseqüència d’una tisi pulmonar, a l’igual que en moriria el seu fill Benet a l’edat de 31 anys. En una llibreta que en Pep tenia que deia Memòries, i que havia estat del seu sogre Joan Llandrich i que encara es conserva, la seva dona va apuntar: dia 25 de marzo de 1875, falleció mi querido y adorado esposo José Mª Ventura en la edad de 58 años. Su esposa, Margarita Ripoll de Ventura. - La Margarita era la segona dona d’en Pep. 

Poc abans de morir en Pep, en Josep Fa de can Matas del Port de la Selva (que en deien a cal Senyoret) a on s’hostatjava en Pep quan hi anava per la Festa Major, va anar a Figueres i el va trobar. En Pep li va dir: “Que feu senyoritu ?” i després afegí: Estem fumuts em penso que no tornaré pas més al Port”.  I així va ser.

El fet que el dia de l’enterrament, el 25 de març, escaigués en Dijous Sant va fer que no es pogués complir el desig de Pep Ventura que els músics hi fossin presents tocant música seva i hi van haver d’assistir en silenci amb els instruments sota el braç.

Pep Ventura va ser enterrat en el nínxol número 71, pis segon, departament primer del cementiri de Figueres que era propietat de Miquel Mercader i al 1924 va ser propietat del polític figuerenc Puig Pujades, demanant certificació de què hi eren enterrats en Pep i el seu fill Benet.

A l'any 2000, en motiu del 125è aniversari de la seva mort, les seves restes es van trasl·ladar al Panteó de figuerencs il·lustres, on cada any la junta del Foment acompanyats per membres de l'Ajuntament anem a fer una Ofrena Floral.




Altres anys s’ha pogut tocar alguna peça musical al Cementiri, aquest any a causa de la COVID està tot trasbalsat, però ho hem fet abans de l’actuació de la Cobla.

El contrabaixista Josep Quer acompanyat del pianista Pere Puig, han interpretat una Rapsòdia amb motius de 4 sardanes de Pep Ventura amb arranjament del compositor Jaume Cristau amb fragments de les sardanes Per tu ploro – El cant dels ocells – El pardal – i Una mirada.



Ha estat present el cap gros d'en Pep Ventura. Al 2017 amb motiu del bicentenari del naixement de Pep Ventura, l'Ajuntament de Figueres va fer construir pel taller Ventura & Hosta de Navata un gegantó d'en Pep, amb la peculiaritat que es pot desmuntar el cap i convertir-lo en cap gros. La tenora va ser construïda pel lutier Joan Roca de Figueres.  




A continuació la Cobla Rossinyolets ha ofert un extraordinari concert que ha delectat al nombrós públic assistent.




Avui com havia de ser, hem programat dues sardanes del nostre estimat Pep Ventura, Josep Mª Ventura i Casas que va néixer l’any 1817 a Alcalà la Real, Jaen, per circumstàncies de la vida, ja que el seu pare era militar i tenia la destinació allà.
La primera que hem escoltat es una de les més airoses, es tracte de La sardana del vailet. Ara fa 4 anys que la vam ballar davant el monument d’en Pep i al mig de la rotllana va ser el mateix Pep Ventura qui la va ballar. Aquesta sardana com moltes altres d’en Pep no tenim constància de l’any que la va escriure.

I també l’emblemàtica sardana Per tu ploro, que va ser escrita al 1872. S’ha dit que s’havia tocat per primer cop el dia de Sant Vicenç, 25 de gener de 1875,  a la festa major de Cabanes. Però no, va ser a Barcelona per les festes de la Mercè de 1872, a l’envelat de la Plaça  Catalunya com hem trobat documentat: la comissió va decidir llogar «una copla ampurdanesa, acordándose sea la de Pep Ventura de Figueras». El tercer concert va ser el dia 30 de setembre amb el programa Per tu ploro, La non-non, Lo cant dels aucellets, Cants del Avi i Rich i ploro.







PRESENTACIÓ COMPONENTS COBLA

Flabiol: Mariona Llenas 
Tibles: Magda Peralta – Sergi Oliveras
Tenores: Alfons Fina – Meritxell Vidal
Trompetes: Carles Alcaide – Andreu Illa
Trombó: Anna Serra
Fiscorns:  Ignasi Comas – Gabriel Almeida
Contrabaix: Alberto Rodriguez











Hem acabat el concert amb la interpretació de la Santa Espina com a cloenda d'aquesta magnífica vetllada





Fotos: Martí Augé - Jordi Blanco - Josep Caula - Alfons Martínez - Montserrat Mauné - Sebastià Rubí