diumenge, 27 d’octubre del 2019

Puig Pujades - 70 anys de la seva mort


Suplement del setmanari Hora Nova - 22 d'octubre de 2019


27 d'octubre de 2019 - El Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, s'afegeix als actes de la commemoració dels 70 anys de la mort de Josep Puig Pujades, al 1949. I ho hem volgut fer en els seus jardins, els jardins Puig Pujades inaugurats l’any 1999 quan feia 50 anys de la seva mort. L’impulsor d’aquesta commemoració ha estat Joan Armangué i hi col•laborem la Biblioteca Fages de Climent, l’Institut Estudis Empordanesos, Atenea, Taller de Teatre i Foment de la Sardana P.Ventura. Patrocinat per l’Ajuntament de Figueres.

En Josep Puig Pujades va estar vinculat al primer Foment de la Sardana fundat al 1927 quan uns quants joves amics, que feia un temps venien organitzant activitats sardanistes, com ara l'homenatge a Enric Morera de 1921, prenien l'acord de constituir una agrupació sardanista. Entre aquests joves, Josep Puig Pujades el qual mai no va formar part del Consell Directiu de l'entitat, però en fou un impulsor decidit i col•laborador destacat, tant en les nombroses activitats com en la publicació d'articles a La dansa més bella, el  mensual  portaveu del Foment, que ja va aparèixer l'1 de gener de 1928. 

Per a la tria, ens hem fonamentat en la gran estima que pel personatge de Pep Ventura, tenia Puig Pujades el qual va recollir el llegat del músic, que després cedí a l’arxiu de l’Orfeó Català. Era tant l’estima que en Puig Pujades tenia per en Pep, que la família Presas, propietària del nínxol on en Pep era enterrat, el va cedir a Puig Pujades. En el document de traspàs, el funcionari va fer notar que hi eren enterrats, entre altres, “José Ventura” i “Benito Ventura”, el fill.
Va ser en Puig Pujades qui va aclarir l’any de naixement d’en Pep, en motiu de celebrar el 1er centenari de naixement, demanant la partida de baptisme a Alcalà la Real, ja que en un principi es pensava que havia nascut al 1818 i en realitat va ser al 1817.
També ens hem basat en el programa de l’homenatge que es va fer a Puig Pujades  el dia 31 de març de 1936 i les sardanes que la cobla Pep Ventura hi va interpretar.


Cobla Ciutat de Girona















En Josep Quer parlant amb el regidor de Cultura Sr. Alfons Martínez


Programa de sardanes que la cobla Pep Ventura de Figueres
va interpretar el 31 de març de 1936


Programa d'avui interpretat per la Cobla Ciutat de Girona

Cants del dia - Pep Ventura

1. Cants del dia ─basada en el  republicà Himne de Riego─ per la ideologia política del homenatjat. En Puig Pujades liderà el moviment polític i cultural del catalanisme d’esquerres a l’Empordà. 

2. El notari Salvador Dalí, pare del pintor, i Dalmau Presas van impulsar la primera edició de la sardana Per tu ploro, l’any 1906, en una versió per a piano de Lluís Millet que incloïa una biografia d’en Pep escrita per Josep Pous i Pagès. Per tant, una de les més insignes d’en Pep, Per tu ploro

3. També ens hem basat en el programa de l’homenatge que es va fer a Puig Pujades  el dia 31 de març de 1936 i les sardanes que la cobla Pep Ventura hi va interpretar. Es va estrenar Catalunya triomfant, que el compositor figuerenc Antoni Juncà li va dedicar i de la qual no tenim constància que s’hagi tocat més. A la coberta de la particel•la s’hi pot llegir: «A Josep Puig Pujades, Diputat a Corts per Girona, Melilla març de 1936».


4. També del compositor Antoni Juncà, hem triat la sardana Les noies de Prats de Molló estrenada al 1920. 

5. En el programa de 1936 també es va tocar Tardorenca que s’havia estrenat al 1922, del compositor Joaquim Vallespí de Torroella de Montgrí

6. Al mateix programa de 1936 també hi hem trobat la sardana Calonge del compositor escalenc Pere Mercader


7. Hem inclòs una sardana que porta per títol Catalanitat estrenada al 1911. Es de Vicenç Bou, i l’hem triat per afinitat amb Puig Pujades i perquè el títol mereix formar part d’aquest programa.

8. Del figuerenc coetani i amic de Puig Pujades, Enric Sans, també director de la cobla l’Antiga Pep  hem escollit Refilets de pastor (1952), obligada de flabiol


9. I com a cloenda  La Santa Espina , la qual, malauradament l’anem interpretant actualment a cada audició, per recomanació de la Confederació Sardanista de Catalunya, mentre hi hagi presos polítics.
Avui l'hem ballat íntegre, ja que sempre la toquem al repicó.


La Santa Espina - Enric Morera



Fotos de Martí Augé, Jordi Blanco i Montserrat Mauné