diumenge, 16 de gener del 2022

20 de maig de 2000

Avui us volem compartir uns tresors!!

Un dels socis més antics del Foment, en Francesc Simón Fossas ens va entregar una cinta de vídeo que va gravar l’any 2000. La vam passar a DVD i ara pujada a Youtube. 

Penseu que aquesta gravació te molts anys, però val la pena poder-ho veure i escoltar.




El 20 de maig de 2000 l'Ajuntament de Figueres, sent el seu alcalde Joan Armangué, juntament amb el president del Foment de la Sardana Pep Ventura, Jordi Santolària, van traslladar les restes de Josep Maria Ventura i Casas, en Pep Ventura, al panteó de figuerencs il·lustres del cementiri municipal. Hi van assistir personalitats del grup municipal d’Alcalà la Real, poble on va néixer el nostre Pep.

En Pep Ventura en el moment de la seva mort, va ser enterrat en el nínxol número 71, pis segon (mig), departament primer del cementiri de Figueres i que era propietat de Miquel Mercader que l’havia adquirit el 25 d’octubre de 1859. Més tard, heretat per Dalmau Preses. El 2 de gener de 1924, Dalmau Presas el traspassava en favor del seu amic el polític republicà i escriptor Josep Puig i Pujades (1883-1949). En el document de traspàs, el funcionari va fer notar que hi eren enterrats, entre altres, “José Ventura” i “Benito Ventura”

El febrer del 2000 es va anunciar que l’Ajuntament de Figueres i la propietària del nínxol on reposava Pep Ventura, Rosa Deulofeu, havien arribat a un acord perquè les restes del músic fossin traslladades al Panteó de Figuerencs Il·lustres del Cementiri Municipal de Figueres. El trasllat coincidiria amb els actes d’homenatge a Pep Ventura amb motiu del 125è aniversari de la seva mort.

La mort i enterrament de Pep Ventura

A les sis el fèretre de Pep Ventura, portat a mans d'un grup de membres de la Colla Sardanista Mediterrània Dansa, arribava al panteó de figuerencs il·lustres.

Després dels parlaments, la Cobla Mediterrània, amb el músic Lluís Albert acompanyant amb campanes, es va interpretar la sardana d'en Pep Ventura "Toc d'oració" en versió original, es a dir, amb vuit músics i amb la incorporació de les campanes que feien la mateixa sonoritat que tenia en el moment que la va compondre el mestre.

Aquest acte es va incloure en la celebració dels 150 anys de la Tenora.

A la tarda del mateix dia, es va celebrar un concert al Teatre Jardí en el XVIII Memorial Francesc Basil, amb les cobles Ciutat de Girona, Mediterrània i Coral Polifònica.


Hora Nova 1161    23-29 maig 2000