dilluns, 24 de juliol del 2023

Donacions de Lluís Benejam, Manel Casanovas, Rosa Ferrer

Importants donacions son les que s'han fet aquest estiu a l'arxiu del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, per part de tres persones ben conegudes, en Lluís Benejam, en Manel Casanovas i la Rosa Ferrer.








De tots es conegut l'arxiu que posseeix en Lluís Benejam, sobretot en cartells i programes de cinema, però quan un es col·leccionista, guarda moltíssimes més coses que les que de bon principi en tenia intenció, però costa desprendre-se'n, a part que sempre falta temps per dedicar a destriar el que es guarda.

Ara que en Lluís s'ha jubilat, en ha fet la tria i li han sortit programes sardanistes. Es per això que es va posar en contacte amb el Foment per si ens interessava pel nostre arxiu. I tant que ens ha interessat!!

Cal destacar, a part de cartells dels Aplecs de Figueres, programes d'actes sardanistes, com els de les Fires de Santa Creu de 1945. El dia 5 de maig de 1945 al Parc Bosch hi havia 6 cobles en una sola tarda





O que per Fires de 1946, a part de fer 5 audicions completes de sardanes, van fer 2 Aplecs de sardanes al Parc Bosch en 5 dies de diferència, amb la particularitat de ser dies feiners, el dissabte 4 de maig a 2 quarts de 4 i el dijous 9 de maig també a 2 quarts de 4, amb 6 cobles el primer i amb 5 cobles el segon.

A més el "Gran Concurso Local de Sardanistas" a la rambla, el dijous 9 de maig a les 11 del matí.

Totes les ballades eren organitzades pel " Grupo Folklore - Sección Sardanista de la Obra Sindical de Educación y Descanso y patrocinado por el Excmo. Ayuntamiento"





Auca dels Aplecs de la Sardana



L'altre donació ha estat per part de Manel Casanovas. En Manel ens va trucar per si ens interessava material sonor. I tant que si!! Al Foment ens interessa tot lo relacionat amb sardanes. En Manel tenia tota una col·lecció de cassetes de quan el seu pare, en Pau Casanovas Casellas de Roses, conegut com en Pauet, anava als aplecs, que ho gravava tot. Aquests cassetes estan numerats i en unes llibretes hi ha anotat les gravacions corresponents. També ens ha fet donació d'una trentena de discos de sardanes. A més d'una considerable quantitat de programes de ballades i d'aplecs comarcals.










La darrera donació ha estat de la Rosa Ferrer, col·leccionista i brocantera, a través del nostre secretari Esteve Xaudiera. La Rosa ens ha fet entrega del llibret de la celebració de l'agermanament d'Alcalà la Real amb Figueres l'any 1989. 

Figueres està agermanada amb Alcalà la Real des de l’any 1989. I és que Pep Ventura, l’home que va reformar la sardana, va néixer a la ciutat andalusa l’any 1817

Pep Ventura, tot i passar la major part de la seva vida a Catalunya, va néixer en aquest municipi de Jaén, on el seu pare exercia de militar. Un canvi de destinació, va comportar el trasllat de tota la família a la vila de Roses. Amb el pas dels anys, Pep Ventura va acabar residint a Figueres, la qual es va convertir en la seva ciutat adoptiva.

Alcalá la Real és un municipi andalús amb una població aproximada de 22.783 habitants situada a 71 quilometres de la capital provincial, Jaén, i a 50 quilometres de la ciutat de Granada. Alcalá la Real pertany a la comarca de la Serra Sud, situada a l’extrem sud-oest de la província, limitant amb les províncies de Granada i Còrdova, i amb una superfície de 262, 9 km2.


Podeu veure tot el llibret, clicant l'enllaç








La Rosa també ens ha fet donació d'un sobre amb segells, commemoratiu del 1r centenari de la mort de Pep Ventura - 1975. I una postal amb el segell de l'Homenatge de Catalunya a la Sardana





Volem donar les gràcies a tots ells per la seva generositat i fer una crida a tothom que tingui coses relacionades amb la sardana, que no les llenci, que pensi sempre a fer-ne donació a algun arxiu. Sempre en hi ha disposats a acceptar les donacions.