dimecres, 16 d’octubre del 2024

Donació de documents de Pepita Barbarà

Una vegada més el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, ha rebut una donació de documents de mans de Roser Llambrich, filla de Pepita Barbarà Prenafeta.

Filla d’Alfonso Barbarà Sancho, de Badalona, propietari de barques de vela, i de Teresa Prenafeta Solé, de família lleidatana. Es va casar amb Miquel Llambrich Balfegó, de l’Ametlla de Mar, i va tenir un fill, August, i dues filles, Teresa i Roser. Els seus pares varen decidir traslladar-se a Roses quan tenia onze anys. Va estudiar Corte Sistema Martí (Badalona, 1936). A Roses, va compaginar l’ofici de modista i de professora de costura. Va tenir moltes alumnes de Roses i, fins i tot, de Cadaqués. Va ser col·leccionista de documents, postals, llibres, relacionats amb la vila de Roses. Material que ha servit per elaborar els seus llibres i per fer exposicions a la Caixa Provincial de Roses. És autora de Roses (Figueres: 1984), La Badia de Roses, recull de textos (Girona: 1989) i Santa Maria de Roses (Figueres: 2000). L’Ajuntament de Roses la va distingir amb el Dracma d’Or (1995). Biografia extreta del Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà escrit per Inés Padrosa Gorgot

Pepita Barbarà, rebent la dracma de plata - 1995
Ajuntament de Roses



Entre el material que hem rebut hi ha programes de les Fires i Festes de la Santa Creu i butlletins de La dansa més bella editats pel Foment de la Sardana de Figueres, entre ells, el número extraordinari que va aparèixer al juny de 1930, dedicat a la Primera Assemblea de La lliga Sardanista de Catalunya, celebrada a Figueres.

Actes del dia 21 i 22 de juny de 1930
Primera Assemblea de la Lliga sardanista de Catalunya