Memòries

Memòria d’activitats 2023:

Aquest any hem seguit més o menys la trajectòria de l’any 2022

A Figueres s’han fet 27 ballades. Algunes organitzades per l’Ajuntament o alguna associació de veïns, però sempre amb la col·laboració del Foment. 


•      La de Sant Pau de la Calçada

La del dia de la Dona al març

La de la Ofrena Floral a Pep ventura

La de Sant Jordi

La de Sant Pere

Les 9 ballades de l’estiu

La de la Salut de Terrades

La de l’11 de setembre

La del dia del Soci

La que es fa al començament campanya de Nadal

La del dia de Nadal

La que fem per la Marató, conjuntament amb l’associació de veïns del barri de l’Eixample

A part hem col·laborat amb l’Ajuntament amb:

Les 3 ballades de Fires

La de la Fira de la Gent Gran al maig

La de la inauguració de la Casa natal de Salvador Dalí

La del dia internacional per l’eliminació de les violències envers les dones

El concert de cobla dedicat al centenari del naixement d’Agapit Torrent

I també hem col·laborat amb:

La ballada de sardanes que va fer l’associació de veïns de l’Horta Capallera per la seva festa del mes de juliol

A més de l’Aplec i el concert de la vigília que es l’acte més important que fem, per tant 4 cobles més. 

En total el 2023 han vingut a Figueres 32 cobles.

S’han tocat 267 sardanes, 7 de les quals han estat estrenes

En quant a socis, el 2023 s’han apuntat 31 socis nous. Des del 2017 s’ha fet 223 socis nous, doblant als que hi havia quan vam començar.

Ara mateix som 418 socis. Hem de tenir en compte que hi ha hagut defuncions i la família no vol continuar.

Més coses d’aquest 2023


  • S’ha fet la presentació a Figueres del llibre Pep Ventura. Del Mite a la realitat. Escrit per Jaume Nonell amb pròleg d’Anna Costal. A la presentació també hi van col·laborar 4 tenores de prestigi. Es un llibre molt interessant per a conèixer la part humana d’en Pep. Es va fer la presentació coincidint que Figueres tornava a celebrar Populària i també coincidint amb el final de març, quan fem la commemoració de la mort de Pep Ventura.
  • El cartell de l’Aplec es va fer conjuntament amb els alumnes de batxillerat artístic de l’institut Alexandre Deulofeu, en un concurs i va guanyar l’alumna Carla Bosch
  • El setembre hem tingut la representació de Els llops d’Àngel Guimerà, interpretat pel rapsode i intèrpret de tenora Valentí Maymó, gràcies què l’ajuntament va creure en aquest projecte

  • Hi ha hagut 3 centenaris de compositors gironins i hem programat sardanes seves en moltes audicions: Lluís Albert, Martirià Font i Agapit Torrent
  • Referent a l’Agapit Torrent, l’Ajuntament va oferir un concert el dia 7 de juliol a La Cate, per a la commemoració i TV3 ho va venir a gravar i s’ha ofert a la tele, el 14 de gener. TV3 ens va triar el nostre concert entre totes les propostes que els hi van arribar.
  • Hem col·laborat amb l’agrupació El Sabater d’Ordis, fent publicitat del concert de l’orquestra de Cambra Ciutat de Figueres, dirigida per Carles Coll.
  • Hem col·laborat amb el Casino Menestral per a poder trobar alumnes per a tocar la tenora. Un projecte de cara al 2025 que commemorarem el 150 aniversari de la mort de Pep Ventura.
  • Hem col·laborat amb l’Institut d’Estudis Empordanesos, en la organització de les taules rodones del darrer Repensem l’Empordà, dedicat a la Cultura Popular
  • Estem acabant la indexació de tot l’arxiu de sardanes del Foment. Ens hi ajuda desinteressadament l’Alfons Gumbau, a estones que tenim.
  • Aquest any hem organitzat 2 excursions en BUS. 1) A Lloret el maig per a la sardana de l’Any. 2) A Barcelona, a l’aplec de Les Roquetes el mes d’octubre. Aquestes sortides creiem que son necessàries per a socis que els hi es impossible desplaçar-se i també es una oportunitat de sociabilitzar-se.


Memòria 2022

L’any 2022, a poc a poc hem anat superant la COVID-19, però amb moltes ganes, ja que hem passat 2 anys molt malament.

S’han fet 26 ballades: 

•         A l’estiu 8 + 1 que es va afegir al final 

•         la de l’Ofrena a Pep Ventura al març 

•         la de Sant Pau de la Calçada

•         la de la Salut de Terrades 

•         la de Sant Jordi 

•         la de l’11 de setembre 

•         la del dia del Soci 

•         la que es fa el primer dissabte de desembre a la plaça Ajuntament començament campanya Nadal 

•         la del dia de Nadal

•         una que teníem pendent del Nadal 2021

•         la de la Marató pagada a mitges amb l’Associació de l’Eixample

Hem intervingut perquè l’Ajuntament programés sardanes, com

•         La dels 50 anys del Monument Pep Ventura

•         Dia internacional contra la violència de les dones

•         La del 3 de maig

Hem col·laborat amb les audicions

•         2 de Fires

•         Sant Pere

•         Festa Gent Gran

A totes aquestes ballades, hem d’afegir l’Aplec i el Concert de la Vigília, per tant 4 cobles més, o sigui, hem tingut 30 cobles durant l’any 2022

S’han tocat 267 sardanes. D’aquestes, 12 han estat estrenes

Per tant, un any molt productiu

SOCIS.....el 2022 s’han fet 59 socis nous. Per tant des del 2017 s’ha incrementat de 192 socis. Però també hem tingut vàries baixes. Ara mateix som 404 socis.

Aquest any hem estrenat logo. El volíem fer una mica més actual i modern i hi ha col·laborat l’ institut Deulofeu, amb una ex alumna,  Valèria Polyakova que ja està estudiant disseny a Barcelona. També es qui va fer el cartell de l’Aplec.

Més coses d’aquest 2022:

-          Hem participat al curset de sardanes que ha impartit Mediterrània Dansa al juliol a La Cate

-          Hem participat al projecte de la professora Mercè Martí, per portar sardanes als malalts d’Alzheimer i també una col·laboració entre l’ institut Muntaner i l’Escola Sant Pau per ensenyar què es la sardana

-          Hem estat escollits per llegir el manifest d’Òmnium Cultural per l’arribada de la Flama del Canigó

-          Hem col·laborat amb l’agrupació El Sabater d’Ordis, fent publicitat del concert de l’orquestra de Cambra de l’Alt Empordà, dirigida per Carles Coll. Al mateix temps que els socis del Foment han pogut tenir un descompte a les entrades

-          Hem participat juntament amb Mediterrània Dansa i la colla Erato, en el programa de TV1, Un país mágico, ballant una sardana i explicant sobre Pep Ventura i els orígens de la sardana

-          I per últim, no sé si ens descuidem res, hem organitzat 3 busos per anar a Sant Feliu de Guíxols a la cloenda de la Capitalitat, a Sabadell per assistir a la Final de la Sardana de l’Any i a Barcelona a l’Aplec de Les Roquetes.

 

 

Memòries 2020-2021

Els anys 2020-2021, degut a la COVID-19, han estat inactius de ballades, però des del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, els músics han estat en actiu, ja que hem convertit totes les ballades en Concerts, a fi de què els músics poguessin complir amb els contractes realitzats i el públic pogués gaudir escoltant les sardanes i d’aquesta manera, sortir de casa i retrobar-se amb la gent del món sardanista.

No ha estat fins el 17-09-2021 que hem pogut, tímidament, reprendre les ballades de sardanes. Ho hem fet en el tradicional Aplec de la Salut de Terrades.



Memòria 2019

Ha estat un any més tranquil que els anteriors, però tot i així s’han fet 17 ballades més la diada de l’Aplec. Per l'Aplec hem comptat amb les Cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Tres Vents.
A més:
- El Foment ha col·laborat amb l’Ajuntament triant les sardanes de Santa Creu, que se n’han fet gairebé cada dia. En total, s’han tocat 256 sardanes i a cada ballada s’ha fet el repicó amb La Santa Espina, d’acord amb el que demana la Confederació Sardanista de Catalunya, en homenatge i record als presos polítics, i es continuarà fent mentre siguin a la presó.
- Es va organitzar un autobús per a la inauguració de la Capitalitat de Perpinyà. També, vam anar-hi per la concessió dels Premis de la Confederació Sardanista de Catalunya, als quals havíem proposat Josep Loredo, de la Principal d’Olot, pel seu blog d’investigació sobre músics i cobles, i també Ventura Pons per haver inclòs sardanes (que van comptar amb la participació del Foment) en la pel·lícula Miss Dalí. Pons va voler que Montserrat Mauné recollís el premi amb ell.
- Vam fer un curset de sardanes a l’Associació de Veïns Horta de l’Hospital, a petició de la mateixa Associació. L’Ajuntament va pagar el monitor i s’hi va apuntar molta gent, persones que després recuperem en les ballades. Ho han tornat a demanar per al 2020 i s’està considerant.
- Hi va haver una col·laboració entre el Foment, la Montserrat Segura i l’Institut Ramon Muntaner basada en el recull de contes En Pep, el nen que ballava sardanes com a eina per parlar als alumnes de 2n i 3r d’ESO, i també als de 2n i 3r de Primària de l’escola Sant Pau (els dos centres col•laboren en un club de lectura) de les sardanes i de Pep Ventura. Els més grans fan de monitors de lectura i de sardanes als més petits, i vam acabar ballant sardanes al claustre de l’Institut Muntaner, en una festa molt maca organitzada per la professora Mercè Martí.
- Jordi Molina va triar Figueres per a la presentació del seu nou disc Immersió. Aquesta presentació es va fer a l’auditori Caputxins, que a Molina li agrada per la sonoritat. El Foment vam fer de mitjancers perquè l’Ajuntament contractés l’espectacle.
- A petició del Foment, el company Josep Quer va ser anomenat Fill Predilecte de Figueres durant els actes del Dia de Ciutat. És una satisfacció per al Foment comptar amb un personatge de la seva talla en la nostra Junta.
- Se’ns va demanar de participar als actes del centenari del naixement de Josep Puig Pujades, mecenes, regidor i empresari figuerenc. Hi vam participar amb una ballada de sardanes als jardins que porten el seu nom. Des de la Junta, estem contents perquè se’ns té en compte.
- El Dia del Soci el vam fer acabar amb un sopar de germanor al restaurant Nou Centre. Aquest sopar va comptar amb molta participació i va agradar molt, perquè es donava la possibilitat als socis de continuar converses i d’interaccionar més enllà de l’estona de la ballada.



Memòria 2017-2018

El 2017 va ser un any dels més extraordinaris del món sardanista figuerenc.
L’any 2017 van concórrer dos fets destacats en el calendari sardanista i cultural figuerenc, dues celebracions bicentenàries. D’una banda, la més modesta per desconeguda i per vinculació menor amb Figueres: es tracta del segon centenari del naixement de Miquel Pardas. Pardas va néixer a Verges, i fou un teòric musical que ajudà a establir les bases de la sardana llarga. El 1850 va publicar el primer mètode per repartir sardanes, i aquesta publicació es féu a Figueres.
La segona celebració, el bicentenari del naixement de Josep Mª Ventura i Casas, en Pep Ventura. Per tant, el Foment hi va treballar de valent, tenint inclòs el nostre gegant Pep.
Una tercera va ser la proclamació de Figueres com a Capital de la Sardana. Aquest esdeveniment  ja replerts  d’actes es van afegir al programa de l’Any Pep Ventura portant un contingent important de públic sardanista de totes les edats i procedències a gaudir de la nostra ciutat. A més d’incentivar la col·laboració de l’associacionisme figuerenc.

Valoració del Foment
Ja queden lluny els dies en què Figueres va ser el punt de mira de tot el món sardanista
català. Trobem a faltar els tràfecs, els maldecaps, l’anar i venir i les presses d’aquells
dies, però ara que ha passat un cert temps, ens queden els bons moments que hem
viscut, les obres dels compositors empordanesos i figuerencs que hem rescatat de
l’oblit, els magnífics espectacles de què hem gaudit i la vibració sardanista que ha
sacsejat la nostra vila. I sobretot, sobretot, la pinya que hem fet l’Ajuntament ─al qual
agraïm profundament el grau d’implicació─ i les entitats ciutadanes per aconseguir
que aquest fet sigui un èxit i que la nostra ciutat sigui més que mai el bressol de la
sardana.
El Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres no pot menys que felicitar-se per
aquest somni realitzat que ha estat la Capitalitat de la Sardana i agrair a tothom que hi
ha intervingut la seva col·laboració. S’ha aconseguit un títol ben merescut i la Capital
de la Catalunya sardanista d’aquest passat i destacat 2017 ha quedat en un molt bon
lloc.
Ara bé: un cop tancat aquest cercle, mirem endavant amb el convenciment que la
Capitalitat ens ha deixat deures per fer. Entre els més importants, continuar posant en
valor aquest ric patrimoni històric i cultural que ha ressorgit de les investigacions
d’estudiosos com Jaume Nonell, Anna Costal, Jordi Saura i del mateix Foment.
Prosseguir les interaccions amb les altres entitats de cultura, esport i lleure de la nostra
ciutat que tant han enriquit el Bicentenari Pep Ventura i la Capitalitat. Donar relleu a
qüestions com ara la participació de les dones en el vessant musical de la sardana.
Aconseguir que el jovent s’acosti sense suspicàcies a la dansa més bella. Fer que
l’educació, almenys a la nostra ciutat, integri la sardana com un fet cultural i
referencial per als infants, que són els ciutadans que construiran la Figueres i la
Catalunya del futur. El llegat que ens ha deixat la Capitalitat, en forma de feina a fer,
doncs, no és pas menys important que el que s’ha pogut dur a terme. I tampoc menys

il·lusionant. Tant com sigui possible, tant com tinguem energia, el tirarem endavant.

 
Memòria 2016

- Aplec de Sant Pau de la Calçada amb la Cobla Foment del Montgrí


- Ofrena a en Pep Ventura al cementiri amb l’estrena d’un Rèquiem dedicat a Pep Ventura, del compositor Jaume Cristau, interpretat per Pere Puig, director de l’escola de música Pep Ventura. El contrabaixista Josep Quer, també va interpretar Per tu ploro. I ballada de sardanes a la plaça Josep Tarradellas, davant el monument a Pep Ventura.


- Diada de Sant Jordi, ballada de Sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí


- Vam recuperar el concert de la vigília de l’Aplec amb la Cobla Ciutat de Girona


- Una de les fites era tornar a formar part de l’Agrupació d’Aplecs de les comarques gironines i així va ser, oferint un gran aplec amb 3 cobles de primer ordre Montgrins, Sant Jordi i Bisbal Jove


- Vam fer 9 audicions a l’estiu. La última la vam cloure al Castell de Sant Ferran. Vam portar la Cobla Tres Vents de la Catalunya Nord, que no havia tocat mai a Figueres, va agradar molt, amb la innovació del sac de gemecs.


- Volíem recuperar l’Aplec de la Salut de Terrades, però per causes alienes al Foment no va poder ser


- Vam instaurar el dia del soci als Caputxins, amb una cobla que no havia vingut mai, la Mil·lenària i va ser un èxit


- Seguint la línia del 2015, es va fer una audició a la Plaça de l’Ajuntament amb la col·laboració dels establiments de la plaça i carrers del voltant.


- Es va tornar a fer l’audició de Nadal, que també ja ha quedat instaurada.


- També a partir del mes de juliol i organitzat per l’Ajuntament, es van fer cursos per aprendre a ballar sardanes, a dos barris de Figueres.


- Hem treballat molt, per aconseguir col·laboradors per a les rifes de cada ballada, podent donar interessants premis.


- Es va organitzar un bus per anar a l’Aplec de Les Roquetes.


- Com sempre vam portar l’equip de música a cada ballada, per donar a conèixer els compositors de les sardanes que s’interpretaven.


- S’ha anat a visitar les escoles a fi que pel 2017 s’adherissin al programa La Sardana a l’escola, ofert per la Diputació


- Vam col·laborar amb CPNL de Figueres, explicant què es la sardana i qui era Pep Ventura.


Memòria 2015
-         Pregó de les Fires i Festes de la Santa Creu. A petició de l’Ajuntament de Figueres i  amb motiu del 50è aniversari de l’entitat, la presidenta, Montserrat Mauné, amb la col·laboració de la Junta, va pronunciar el pregó d’obertura de les Fires el dia 28 d’abril d’enguany. El pregó, animat amb interpretacions de fragments de sardanes i amb la participació de la Colla Tramuntana de la Societat Coral Erato,  de  l’Esbart Mediterrània Dansa i d’una cinquantena d’alumnes i monitors de la campanya “La sardana a l’escola”, va fer una repassada amena a la història de l’entitat i de  la sardana, i va exposar uns quants dels desideràtums de tot bon sardanista figuerenc en relació a la nostra dansa.
-          Col·laboració amb la final del certamen “La sardana de l’any” que es va celebrar al Teatre Jardí de Figueres. La bona entesa amb el Casino Menestral va permetre que aquesta final se celebrés la vigília de l’Aplec de la Sardana de Figueres i pogués així suplir el tradicional concert (que s’havia deixat de celebrar per manca de pressupost).
-          Aplec de la Sardana de Figueres. Per necessitats de pressupost, es van contractar tres cobles Ciutat de Girona, Bisbal Jove i Rossinyolets interpretant  cadascuna una audició. Amb tot, enguany es va comptar amb la locució d’un presentador jove i bon coneixedor del món de la sardana, i durant l’aplec es va fer un homenatge a la Junta anterior i també a persones que han col·laborat amb la Junta actual.
-          Represa de relacions amb l’Agrupació d’Aplecs de Catalunya. Una relació  interrompuda fa dos anys amb motiu del canvi realitzat a l’aplec de la nostra ciutat per motius econòmics.
-          Ballades de l’estiu. Amb diverses novetats:
                Lloguer d’un equip de megafonia. Ha estat molt ben acollit, ja que es presenten totes les sardanes i els seus compositors i s’hi anuncien diversos fets que tenen a veure amb les ballades i els seus patrocinadors.
Ampliació dels patrocinadors. S’ha aconseguit comptar amb un total de 20 patrocinadors que han subministrat tot de regals per als tradicionals sortejos. Això ha permès rifar fins a 3 lots de regals en alguna de les nits.
Presència de sardanes de compositors figuerencs a cada ballada i introducció de sardanes de compositors nous.
Homenatge a Pere Puntí. El conegut sardanista, de 84 anys, fou homenatjat pel Foment i pels integrants de la Colla Figueres durant la ballada del 14/08. Es va comptar amb una sardana del mestre Jaume Cristau, A Pere Puntí, molt celebrada pel públic assistent.
Sardanes al Castell. A petició dels Amics del Castell, es va celebrar l’última ballada de l’estiu al recinte del Castell. Amb aquesta audició, es pretenia fer arribar un públic que normalment no hi va a un escenari ben figuerenc, i alhora conscienciar que el Castell és de tots els figuerencs. L’Ajuntament de Figueres hi va col·laborar amb un servei d’autobusos gratuït per a tots els assistents.


  --  Ballada el 5 de desembre a la plaça de l’Ajuntament, amb la col·laboració dels comerciants del centre figuerenc.
 
                         -- Represa de les tradicionals sardanes del dia de Nadal (s’havien deixat de celebrar  per haver-hi poc públic i poc pressupost). És una ballada que molts socis de l’entitat han reclamat amb molta vivesa.