dissabte, 13 de gener del 2018

2018 - Programació Actes Capitalitat

Dissabte 13 de gener de 2018, s'han presentat a l'Auditori dels Caputxins de Figueres, la programació dels actes del darrer trimestre de la Capital de la Sardana 2017 de Figueres.




Ha obert i presentat l'acte el coordinador de la Capital de la sardana de Figueres, Sr. Alfons Gumbau



Seguidament el regidor de Cultura Popular, Sr. Quim Felip



I el torn de paraula seguidament de la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, Sra. Montserrat Mauné. A continuació adjuntem la seva intervenció



Autoritats, i amics sardanistes, molt bon vespre.

Per a mi, per al Foment de la Sardana,  avui és un acte contradictori. 
És trist perquè anem a presentar la cloenda del bicentenari de Pep Ventura, la celebració del naixement del músic que dóna nom a la nostra entitat, i al que hem donat el protagonisme que es mereix al llarg de tot l'any. En menys d'un mes, s'haurà acabat, però l'esforç realment haurà valgut la pena.
Clourem també la Capitalitat de la Sardana, que nosaltres vam reivindicar, que vam sol•licitar, i que amb el ple suport de l'Ajuntament, la Confederació Sardanista de Catalunya ens va concedir. Ens entristeix també que d'aquí a dos mesos estarem a punt de donar el relleu als companys de Montblanc.
Però... a la vegada ens fa sentir d'allò més contents poder presentar aquest programa que ja teniu a les mans, plegat d'actes, un total de disset encara que agrupats en menys blocs.

En aquesta programació hi ha, a la Cate, un espectacle dirigit als joves dels instituts, (Víctor Català, la senyoreta de l'Escala) que serà obert al vespre a tots els públics. I un altre, a la Biblioteca,  dedicat als més menuts: el conte "Sardanes, collarets de colors!", escrit per la Montserrat Segura i explicat per la Bel Contes.
Tindrem l'estrena d'una sardana de Jaume Cristau. Però no és una estrena més, sinó que en Jaume l'ha dedicada a la Muriel Casals, i l'ha bastida amb una conferència en la que ens explicarà el seu missatge a través de la música.
El Consell Comarcal organitzarà una doble exposició de temes sardanístics, a càrrec del pintor de Llançà Manel Martínez, i del fotògraf de l'Escala, Basili Gironés. I en el marc d'aquesta exposició, en Jordi Lara ens vindrà a presentar, a través d'un espectacle, el seu llibre "Una màquina d'espavilar ocells de nit".
La Unió de Colles Sardanistes de Catalunya vindrà a Figueres a celebrar la cloenda del seu Campionat en la temporada 2017.
I a tot això caldrà afegir, el tradicional Aplec de Sant Pau de la Calçada, un nou curs per aprendre o perfeccionar sardanes, i les visites guiades "En Pep de la Tenora".

I si tot el que us he explicat fos poc, deixo per al final les cloendes pròpiament dites:
Ja sabeu que Pep Ventura va néixer el 2 de febrer. Doncs clourem el Bicentenari en aquell cap de setmana. 
El dissabte dia 3, una tarda intensa ja que des de les 7 de la tarda fins a les 10 de la nit gaudirem de 3 actes en un => 
Presentació pública de l'exposició virtual titulada "Sardanes" dedicada, també en bona part, a Pep Ventura. 
Presentació de la monografia que porta per títol Això no és una biografia de Pep Ventura, que la Confederació Sardanista de Catalunya va encarregar a Anna Costal qui fa una relectura del mite historiogràfic del músic. 
Concert amb la Cobla de Cambra de Catalunya per presentar el CD editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dins la col•lecció Fonoteca de Música Tradicional Catalana amb motiu del bicentenari de Pep Ventura. 
I l'endemà, diumenge dia 4: Concert: "Figueres en gala"
La cobla Reus Jove presenta un espectacle que a la primera part recrearà un programa radiofònic, amb la participació del locutor Jordi Saura, en record de la figura de Pep Ventura en el seu bicentenari i dels inicis del Foment de la Sardana de Figueres l’any 1927.

I La Cloenda de la Capitalitat el dia 11 de març que durarà tot el dia => 
Al matí tindrà lloc la Festa popular en el decurs de la qual s'inaugurarà el monument a la sardana a la plaça de la Música,  per la qual comptem amb la col•laboració de l'Associació de Veïns de l'Eixample.
I a la tarda en un lloc encara a determinar, l'estrena d'un espectacle en forma de concert. Amb el nom de Triplepicat, volem fer un homenatge a tres personatges renovadors de la sardana. El compositor Pep Ventura de Figueres, el ballador Miquel Pardas de Torroella de Montgrí i el lutier Andreu Turón de Perpinyà.  
Aquest concert ha estat composat per Jordi Molina a partir d'un guió de Jaume Nonell, narrat per Cristina Cervià i interpretat per músics i balladors dels tres llocs: Figueres, Perpinyà i Torroella de Montgrí. 

Esperem doncs, poder-vos saludar a tots els actes programats i al mateix temps.... que ens podeu avaluar amb bona nota pel treball que hem fet durant tot l’any de la Capitalitat i Bicentenari.

Moltes gràcies. Visca Pep Ventura!!   I Visca la sardana!!


Hi han hagut dues interpretacions musicals a càrrec del reconegut contrabaixista Sr. Josep Quer acompanyat al piano per el pianista i professor Sr. Pere Puig. Compositor i arranjador de les dues peces, el mestre Jaume Cristau.

A continuació podeu escoltar-les, clicant els enllaços



A continuació el torn de paraula ha estat pel president de la Confederació Sardanista de Catalunya Sr. Joaquim Rucabado


I una interpretació més a carrec de la pianista Txell Garcia Pairó alumne del Centre d'Estudis Musicals Pep Ventura, de Figueres, que dirigeix el professor Pere Puig qui l'ha acompanyat.


Ha tancat l'acte l'alcaldessa de Figueres Sra. Marta Felip







Fotografies de Borja Balsera
Videos de Montserrat Mauné