dimecres, 15 de maig del 2019

58è Apec de la Sardana - Roda de premsa


Divendres 10 de maig s’ha presentat la 58a edició de l’Aplec de Figueres, que se celebrarà el diumenge 19 de maig. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip, i de Montserat Mauné, Josep Quer i Montserrat Segura, del Foment de la Sardana Pep Ventura.

La presentació de l’aplec ha tingut lloc a la Rambla de Figueres, espai on es desenvoluparà la diada sardanista. Ha obert la roda de premsa el regidor Quim Felip, qui ha començat la intervenció agraint la feina feta al Foment i desitjant que els nous edils encarregats de la Cultura Popular a partir del mes de juny promoguin encara més la sardana i li donin el relleu que mereix. Ha continuat amb un resum dels actes dels dies 18 i 19 (concert i aplec):

Dissabte 18 de maig: Concert de Vigília a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona, amb un programa de sardanes de diversos autors entre els quals Antoni Juncà. A la mitja part, presentació d’un CD que recull sardanes del mateix Juncà. A les 21 h a La Cate.
Diumenge 19 de maig: Aplec de Figueres a la Rambla. Amb les cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la nord-catalana Tres Vents. En cas de mal temps, l’Aplec es traslladaria a la plaça de Catalunya.
A continuació, ha estat Montserrat Mauné, presidenta del Foment, qui s’ha adreçat als mitjans amb la següent declaració de principis: “Enguany hem decidit fer una presentació pública de l’Aplec, ja que és un esdeveniment cultural de primer ordre que mobilitza més de tres mil persones entre dissabte i diumenge, comptant els socis i sòcies de Figueres i comarca i els sardanistes que ens visiten i que provenen de tot Catalunya. Cal que ho valorem”. Mauné ha agraït al regidor Felip la seva implicació personal en els fets sardanistes i ha explicat també les novetats respecte a d’altres aplecs:

Les cobles interpretaran un 70% del programa amb sardanes d’autors en actiu, alguns dels quals hi seran presents.
Durant l’Aplec, es faran sortejos de paperines de xurros, per gentilesa de Xurreria Montse. Així mateix, hi haurà el tradicional sorteig amb premis cedits per un gran nombre de comerços de la ciutat, comerços que al llarg de l’any cedeixen els seus productes al Foment amb gran generositat.
També diumenge es repartirà als socis el llibret de l’Aplec, per segon cop en forma de calendari, que també és un recull de fotografies dels millors moments sardanistes des de l’aplec anterior.

Finalment, ha intervingut Montserrat Segura, la qual ha presentat el cartell d’enguany en nom del seu autor, l’il·lustrador figuerenc Pau Bahí. “En Pau resumeix el cartell en una frase: La sardana dona ànima a Figueres”, ha dit Segura. “En proposar a un artista jove que fes el cartell, buscàvem una visió fresca i allunyada dels tòpics que han acompanyat el sardanisme durant els últims anys, i crec que amb ell ho hem aconseguit. I amb uns elements tan figuerencs com aquesta evocació de la nostra Rambla i aquests plàtans que la voregen”. Les dues representants del Foment han aprofitat l’avinentesa per explicar que aquesta és la primera del que esperen que sigui una llarga representació de la complicitat entre l’art figuerenc jove i el Foment. “Hem tancat un acord amb l’institut Alexandre Deulofeu, més concretament, amb el departament de Batxillerat Artístic, per tal que, mitjançant un concurs, el Foment de la Sardana Pep Ventura premiarà les tres millors idees que presentin els alumnes de Batxillerat Artístic per al cartell de la 59a edició de l’Aplec i les següents. El guanyador serà el cartell que anunciarà l’esdeveniment i els dos finalistes seran publicats al llibret o calendari de l’Aplec. Les tres obres passaran a formar part del fons artístic de l’entitat. Posar en marxa aquest concurs ens satisfà enormement perquè, d’un cantó posa la sardana a l’abast dels artistes del futur i, per altra banda, dona un marc d’expressió a aquests joves a l’inici de les seves carreres”.

EL CARTELL DE L’APLEC

cartell_aplec-webEs tracta d’una obra de l’il·lustrador Pau Bahí (Figueres, 1991). Bahí fou alumne de Batxillerat Artístic a l’Institut Alexandre Deulofeu. Graduat en Il·lustració per l’Escola Llotja, el 2018 ja va col·laborar amb el Foment de la Sardana en posar les seves il·lustracions en un dels contes del recull En Pep, el nen que somiava sardanes (Ajuntament de Figueres, 2018).

Pau Bahí explica que “Normalment, quan he de fer una il·lustració penso molt quines idees cal reflectir en l’obra i amb quina forma, i em faig diverses auto-propostes mentalment. En aquest cas, la forma em va venir al cap com un llampec la mateixa tarda en què vaig acceptar l’encàrrec, i de seguida vaig decidir que seria la definitiva.

Suposo que aquest llampec va venir carregat per la influència que té actualment l’urban sketching (dibuixos ràpids de paisatge urbà que es fan en directe), molt present a les xarxes gràcies a milers de dibuixants que comparteixen les seves obres. També la ficció i els mons de fantasia que ronden sovint pel meu cap hi tenen alguna cosa a veure.

Llavors ve la idea principal que transmet la il·lustració del cartell i que es pot explicar amb una frase, «la Sardana dona ànima a Figueres», representada pels arbres de la Rambla”.

CONCERT DE VIGÍLIA

Se celebrarà el dissabte 18 a les 21.00 a La Cate, a càrrec de la cobla Ciutat de Girona. S’interpretaran obres d’autors empordanesos i figuerencs, entre els quals Antoni Juncà, del qual s’interpretaran dues sardanes i es presentarà un CD. El CD ha estat editat per Músics per la Cobla i recull un bon nombre de sardanes d’aquest destacat compositor figuerenc. La presentació es farà durant el descans, amb assistència de descendents del compositor. Destaquem també l’estrena de la sardana Victòria, del mestre Jaume Cristau.

El concert serà gratuït per als socis del Foment de la Sardana Pep Ventura i l’entrada tindrà un cost de 5€ per als altres assistents.

L’APLEC

Començarà a les 10.30 del diumenge 19, amb pausa des de les 13.30 fins a les 16.30, i serà presentat per Martí Augé, conductor del programa Esclat de tenora de Ràdio Vilafant. El programa estarà format per un total de 29 sardanes, un 70% de les quals d’autors vius i en actiu, alguns dels quals seran presents a l’Aplec.
Les cobles que interpretaran el programa són tres, com és habitual a l’Aplec de Figueres: la Montgrins, la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la nord-catalana Tres Vents, que oferirà alguna sorpresa duran la seva actuació. Les tres cobles oferiran un sardana en conjunt al matí i una altra a la tarda. Al matí, serà Records de Figueres, de Sebastià Figuerola, i a la tarda L’Aplec de Figueres, de Florenci Mauné.
Durant tot el dia, hi haurà inflables per a la mainada, i també comptarem amb la presència de la Xurreria Montse.
També al llarg del dia es durà a terme la venda de números de l’Aplec, que donen dret a participar als dos sortejos que es faran, un al matí i l’altre a la tarda. Els sortejos comptaran amb lots de premis que ofereixen els comerços de Figueres, i també se sortejaran, al llarg del dia, paperines de xurros per gentilesa de Xurreria Montse.