dissabte, 24 de juliol del 2021

23 de juliol de 2021 - Cobla Tres Vents

 23 de juliol de 2021 - Cobla Tres Vents


Avui ens ha amenitzat la vetllada una cobla de la Catalunya Nord, una cobla amb molta força, que ens ha fet passar una bona nit. 

Una formació formada per músics del conservatori. Aquesta frenètica generació anticonformista s’ha marcat com a objectiu interpretar el repertori tradicional amb exigències. Però sobretot, a través de noves experiències, donar a conèixer els instruments musicals catalans a altres horitzons. I avui ho hem pogut comprovar.




La Tres Vents ha interpretat dues sardanes de dos compositors integrants de la cobla:
  • Delírium d'Olivier Marquès. L'Olivier es el guanyador de la Súper Sardana de l’Any amb Porta-la amb tu, la va compondre en una nit, de forma espontània”, i la va dedicar a Alain Giro, un company sardanista del Nord de Catalunya
  • Al cor del Pirineus de Lilian Pérez. La Cobla amb les seves innovacions, ha introduït un altre instrument, l’Alphorn en alemany, o corn alpí, o corn del Alps. Es una trompa suïssa llarga, de fusta, amb broquet de copa i tub de secció cònica amb final acampanat cap amunt. La longitud del tub sol variar des d'1,5 a 3,60 metres de llarg, aquest fa 3,80 m. i normalment sol ser recte del tot, encara que a vegades pot acabar amb la forma com la d'una trompeta. Les notes són els harmònics naturals del so fonamental, igual que ocorre amb el fiscorn.
Al cor dels Pirineus


Totes les sardanes han estat molt aplaudides pel públic assistent. Entre elles, en podríem destacar dues, per tenir una vinculació amb el Foment de la Sardana Pep Ventura o amb compositors locals:  
  •  Per en Martí de la ràdio, del compositor Sigfrid Galbany dedicada al company del Foment, en Martí Augé. Estrenada el dia 16 de maig de 2021 per l'Aplec de Figueres.
  • Jaume, Mestre, amic, del compositor Joan Vila Safont, dedicada al seu Mestre, en Jaume Cristau, qui el va iniciar als 12 anys amb els estudis de solfeig i més endavant l’introdueix en l’estudi de l’harmonia. Aquesta sardana es va estrenar per l'Aplec de Figueres del 2020.
el Mestre Jaume Cristau amb la seva esposa Dolors

  • Hem acabat l'audició amb un altre compositor local, Enric Sans, amb la seva composició La sardana de les Bruixes.









Components de la Cobla Tres Vents

Flabiol i tamborí – Michel Tignères
Tibles – Julien Vila  i  Partice Raspaut
Tenores – Olivier Marquès  i  Robert Sarrade 
Trompetes – David Pigasou  i  Diwan Sandoval
Trombó – Mathias Coste
Fiscorns – Louis Alteza  i  Lilian Pérez
Contrabaix – Jean-Paul Homs



















Fotos: Martí Augé - Esteve Xaudiera - Montserrat Mauné