diumenge, 11 de juliol del 2021

9 de juliol de 2021 - Cobla Bisbal Jove

 9 de juliol de 2021 - Cobla Bisbal Jove


Segona audició d'estiu amb la cobla Bisbal Jove, a la carpa de Vilatenim.

La Cobla Bisbal Jove neix el dia 3 de març de 1990 amb músics formats a l’Escola de Cobla Conrad Saló de La Bisbal d’Empordà, que es va fundar l’any 1981. Per tant l’any passat van complir 30 anys!!

La Cobla Bisbal Jove aposta per la barreja de tradició i innovació i per acostar la cobla a nous públics, a través de la fusió amb diferents gèneres musicals i les col·laboracions amb artistes de tot tipus. Direcció musical: Xavi Molina









La primera sardana La noia alegre que no sap plorar de Joaquim Serra Corominas dedicada al Foment de la Sardana de Figueres, especialment al polític figuerenc Josep Puig Pujades i estrenada el dia 1 d’abril de 1928.

En Josep Puig Pujades va estar vinculat al primer Foment de la Sardana fundat al 1927 quan uns quants joves amics, que feia un temps venien organitzant activitats sardanistes, com ara l'homenatge a Enric Morera de 1921, prenien l'acord de constituir una agrupació sardanista. Entre aquests joves, Josep Puig Pujades el qual mai no va formar part del Consell Directiu de l'entitat, però en fou un impulsor decidit i col•laborador destacat, tant en les nombroses activitats com en la publicació d'articles a La dansa més bella, el  mensual  portaveu del Foment, que ja va aparèixer l'1 de gener de 1928. 

En Puig Pujades li va fer una entrevista al 1929, que trobem escrita a La dansa més bella  i  acaba l’entrevista resumint amb aquestes paraules:

 - El verb musical d'En Serra és, fins ara, el corrent, el clàssic; la seva intuïció li fa endevinar que no és pas cridant fort i dient coses estranyes com es formarà la seva personalitat, sinó maldant humilment per a traduir amb tota sinceritat la música que li bull per dintre

En Joaquim Serra va voler dedicar una sardana al Foment de la Sardana, en especial a en Josep Puig Pujades. Aquest li va demanar a en Serra, que hi posés un títol curt, de fàcil recordar i així va ser....però no....

El títol es: La noia alegre que no sap plorar




Hem escoltat també una sardana obligada de tible de Ricard Viladesau i Caner amb el tible solista Adrià Sánchez. Es una sardana estrenada l’any 1983 i porta per nom Repte. L'Adrià s'hi ha ben lluït amb la interpretació d'aquesta sardana.



Una altre sardana, DO Montiró del compositor Martí Fontclara, dedicada a Narcís Isern de Montiró. Li va encarregar el seu fill quan es va jubilar

Narcís Isern de Montiró


En el programa d'avui ha semblat que hi havia un error, ja que hem programat dues sardanes amb el mateix títol, Com tu la volies. Es el que hem dit vegades, que SGAE no te en consideració els títols registrats i ho haurien de mirar més.

La primera que hem escoltat va ser escrita l’any 1998, pel compositor de Sant Hilari Miquel Tudela i Benavent, dedicada a la seva esposa Angelina, perquè volia que li dediqués una sardana, però no una qualsevol, ella volia una sardana que tots els músics bufessin i així va ser. 

Joan Tudela, fill de Miquel Tudela


La segona Com tu la volies va ser escrita a l'any 1957, pel compositor figuerenc Florenci Mauné i Marimont, dedicada a la seva esposa, ja que volia una nena... i a més amb cabells negres i ulls blaus i així va ser.

Montserrat Mauné, la nena de la dedicatòria de Com tu la volies




Una altre sardana programada avui ha estat L'espardenya de set vetes de Josep Joli i Blanch. Per fer-ne la presentació, hem demanat ajut a l'escriptor i amic Josep Valls. 

Podeu llegir el que ens ha escrit:


Martí Augé - Joan Tudela, fill de Miquel Tudela, compositor

Martí Augé, Joan Tudela, Jaume Cristau





Fotos Martí Augé