dissabte, 7 d’agost del 2021

6 d'agost de 2021 - Cobla Ciutat de Girona

 6 d'agost de 2021 - Cobla Ciutat de Girona


Sisena audició de sardanes de la programació d'estiu. Avui amb la Cobla Ciutat de Girona. Plaça Josep Pla de Figueres.


La cobla Ciutat de Girona neix l’any 1975 a partir de la iniciativa de diversos excomponents de les millors cobles-orquestres del moment, com ara de la Principal de la Bisbal i dels Montgrins, encapçalats per en Lluís Buscarons.

La primera etapa va durar fins al 1987, moment en què es jubilen bona part dels fundadors, d’entre ells en Lluís Buscarons.

La segona etapa de la Nova Ciutat te com a director en Francesc Camps i Marcelí Trías es fa càrrec de la representació fins que es jubila al 2003.

Des del 2003 fins ara, qui porta la representació es en Joaquim Burjachs, que ja fa 25 anys que està a la Cobla. 

En la temporada 2012 s’inicia amb un canvi important, com és el de la direcció musical. Jesús Ventura substituirà a Marcel Sabaté, agafant el compromís de seguir mantenint i millorar el treball de la Cobla i alhora aportant una nova visió.

Un altre projecte consolidat és el treball de la Fonoteca de cobla, de compositors gironins amb l’edició anual d’un nou volum.





Amb una nit molt calma, a diferència de l'última vegada que la Cobla Ciutat de Girona ens va acompanyar en aquesta mateixa plaça, que feia moltíssima tramuntana. 

Aquest concert ha estat organitzat pel Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres amb el patrocini de l'Ajuntament de Figueres.

Hem pogut gaudir d'una molt bona programació, amb alguns compositors alt empordanesos.




A destacar una sardana d'en Pep Ventura A SOTA EL MAS VENTÓS. Es una novetat, no es pot dir estrena, però segur que cap dels que hi érem l’hem escoltat mai. Es una sardana que tenim a l’arxiu del Foment i l'hem programat per escoltar-la i poder enregistrar.  
A la partitura original que està a l’Arxiu de l’Orfeó Català, el nom està escrit: A sota al mas vantós i està numerada amb el nº 221, per ell mateix. Moltes sardanes d'en Pep Ventura només tenen número.
Aquesta sardana, com la majoria de les sardanes d’en Pep no tenen data, però estan escrites entre el 1840/1875


A sota el mas Ventós - Pep Ventura


Hem escoltat també Llaços d'amistat d'Agapit Torrent, músic i compositor figuerenc. Ens ha fet molta il·lusió poder comptar amb la presència de la seva esposa Lluïsa, ja que per motius de salut, la van operar del fèmur, feia molt que no ens podia acompanyar. 

La Lluïsa, juntament amb la seva filla Rosa i el seu gendre


Components de la cobla:

Flabiol: Oscar Sánchez 
Tibles: David Plans , Felip Morales  
Tenores: Josep Coll , Xavier Gonzalez  
Trompetes:    David Hidalgo, Joan Remacha 
Trombó: Francesc Sala 
Fiscorns: Enric Estrada, Joaquim Burjachs 
Contrabaix: Eudald Sanllehí 

Sota la direcció de Jesús Ventura







I com sempre, a cada audició, hem pogut comptar amb la gran família sardanista que vol gaudir d'unes agradables vesprades.






 

Fotos: Martí Augé