dissabte, 14 d’agost del 2021

13 d'agost de 2021 - Cobla Foment del Montgrí

 13 d'agost de 2021 - Cobla Foment del Montgrí


La cobla Foment del Montgrí, va ser fundada a Torroella de Montgrí el 4 de gener de 1976, com a "Cobla Torroellenca, Foment de la Sardana".

A partir de l'any 2008 la Cobla passa a anomenar-se Foment del Montgrí, per qüestions de propietat intel·lectual del nom.

En es el representant en Marc Fa des del 2019. I en fa 13 que hi toca des que va agafar el nom de Cobla Foment del Montgrí. Però el veterà de la cobla es en Pau Torrent.

I el director musical, en Jaume Font, el primer tenora.






En son els seus components, en l'audició d'avui a Figueres:

Flabiol: Marc Fa

Tibles: Vicenç Dumas i Joan Carles Galas

Tenores: Jaume Font i Meritxell Vidal

Trompetes: Pau Torrent i Miquel Pradas

Trombó: Ferran Guillamet

Fiscorns: Laia Miralbell i Marina Galas 

Contrabaix: Joan Xandrich








S'han interpretat 3 sardanes de compositors de casa nostra:

El puig del Ram d'Agapit Torrent: Aquesta sardana el compositor la va escriure per encàrrec del sardanista d'Agullana  Sr. Joan Reynal, actualment regidor de l’ajuntament d’Agullana, amb qui els unia una bona i llarga amistat, però malauradament l'Agapit no la va poder escoltar ja que es va morir després d'una llarga malaltia.
Per a la Lluïsa, la seva esposa, aquesta sardana es la més emotiva i la que te més valor, ja que la va escriure estant ja bastant malalt i no en volia escriure cap més. Un dia, la Lluïsa al tornar de la botiga només d’obrir la porta de baix, va sentir com l’Agapit tocava el piano i en arribar a dalt, a l’habitació de la música, li va dir que havia començat a escriure una sardana. Va ser la última....Era l’any 1991

David de Florenci Mauné: En Mauné va patir una embòlia cerebral als 45 anys i que amb moltíssima força de voluntat va tornar a aprendre a llegir, escriure i encara amb més força de voluntat i després de tornar estudiar música, es va apuntar a estudiar harmonia per correspondència.
Va escriure 4 sardanes, molt senzilles, res a veure amb les seves sardanes. Una dedicada al doctor Moret de Girona que li va fer la rehabilitació, amb el nom de El retorn, 5 anys després de l’embòlia. Va seguir David, dedicada al seu nét. Amb el cor valent quan més tard el van operar a cor obert i la última Maria del Mont dedicada a la seva néta.
La que hem escoltat avui, es va estrenar al 1977. 

Colla Figueres de Jaume Cristau: Avui hem escoltat una de les seves primeres sardanes, de quan en Jaume feia la mili. Escrita amb 22 anys. Va servir de sintonia de ràdio Popular de Figueres, dirigida pel capellà Manel Pont i a més l’anunciaven com: una sardana del jove compositor figuerenc, Jaume Cristau!!
Es va tocar tant i tant, que a Barcelona quan deien qui era el compositor, no podien creure que fos d’un noi de 22 anys.
La va escriure quan la colla sardanista Figueres va ser Campiona de Catalunya. Estrenada al 1962.

La Lluïsa Padrosa, vídua d'Agapit Torrent amb la seva filla Rosa i el seu gendre







Una excel·lent nit, un públic fidel i una bona interpretació de la Cobla. Moltes gràcies!!

Fotos: Martí Augé