diumenge, 22 d’agost del 2021

20 d'agost de 2021 - Cobla Vila de la Jonquera

 20 d'agost de 2021 - Cobla Vila de la Jonquera


Avui, darrer dia de les audicions d’aquest estiu a Figueres, amb la Cobla Vila de la Jonquera. Un concert organitzat pel Foment de la Sardana Pep Ventura amb el patrocini de l'Ajuntament de Figueres.



La Cobla Vila de La Jonquera, nascuda l'any 2001 a partir del nucli ja consolidat de la Cobla Els Únics, de Sant Llorenç de Cerdans, nom amb el que actuava també quan tocaven a la Catalunya Nord, fins l'any 2012. A partir de 2013, degut a l’enregistrament del nom, quan toquen a la Catalunya Nord ho fan amb la denominació de Cobla des Alberes .

Van fer la seva presentació a la Sala de la Societat Unió Jonquerenca l'11 de Març de 2001. 

Dirigits pel Jonquerenc Miquel Vilardell, des de llavors, han escampat la música de cobla pel territori del principat i la Catalunya Nord en Festes majors, aplecs i audicions de sardanes.

En Miquel Vilardell i en Roc Marco en son els degans. En Roc s’hi va incorporar dos anys més tard, al 2003




Ha estat un concert molt distès i amè, ja que entre sardanes, molt ben interpretades, s'han explicat anècdotes de músics de la cobla.

En el programa s'havien anunciat dues "sardanes sorpresa"

Una, del compositor Joan Puig i Fornis, per fer una sorpresa a una sòcia, la Montse Marsal. Porta per nom, L'àvia Montserrat i la Jana. Aquesta sardana es va estrenar l'any passat i no s'havia tocat més.

La Montse Marsal, al mig de la imatge

Joan Puig


L'altre sardana, la sorpresa se l'ha endut el compositor, en Jaume Cristau i Brunet, per ser la primera sardana que va compondre, a l'any 1958. Porta per nom Terra i mar.
En Jaume Cristau ha explicat el procés d'aquesta composició, amb anècdotes incloses.


Avui també hem tingut el goig d'estrenar una sardana de Joan Roca i Rovira, flabiolaire de la Cobla Vila de la Jonquera.
En Joan ens ha volgut fer un regal molt especial, ja que ens ha estrenat la seva primera sardana i ho ha volgut fer precisament aquí a Figueres. Es una sardana molt especial per a ell, ja que l’ha dedicat a la seva filla, per les seves graduacions i porta per nom: La noia d’ulls blaus
En Joan va debutar amb el flabiol a l’any 1960 i tenia només 12 anys.
Aquest any ja en ha fet 61 anys que va començar a fer de músic i no ha parat mai de tocar. 
Va estar 23 anys amb els Montgrins i ara ja es la 5èna temporada amb La Vila de la Jonquera. També te un duet que es diu Somnis i també toca amb l’orquestra Calidae formada per músics professionals ja jubilats, que havien format part d'orquestres ben conegudes.


Joan Roca



Components de la cobla La Vila de la Jonquera

Flabiol:  Joan Roca
Tibles:  Roc Marco – Ferran Martí
Tenores: Jaume Call – Joan Puig
Trompetes: Pere Bañeras – Thanh Quang Oliver 
Trombó: Ismael Suñer
Fiscorns: Pierre Yanky – Xicu Cla
Contrabaix: Elies Reverter








Avui, un dels dies amb més públic, amb una temperatura ideal, i amb ganes d'escoltar bona música.

El Foment ha aplaudit als nous socis que s'han incorporat a aquesta gran família sardanista. 

Ara si que podem dir que hem arribat a 100 socis nous, des de l’estiu passat!!!!

Com deia el mossèn Manuel Pont a l’any 1974, en el llibret de l’Aplec d’aquell any:
Si les entitats sardanístiques no tinguessin dificultats econòmiques, segurament que la seva vida seria més tancada. Faltaria esperit; aquest esperit que es comunica i que ens desvetlla a tots quan el perill de morir sembla més imminent.

Així que animem una vegada més, a engrandir aquesta família sardanista, per poder continuar la tasca del Foment de la sardana Pep Ventura. 
Moltes gràcies a tots i a totes!!!







Fotos: Martí Augé - Montserrat Mauné