dijous, 26 d’agost del 2021

Sardana Llançanenca - Llansanenca




 

Sardana LLANÇANENCA

Un soci del Foment de la Sardana Pep Ventura, ens va fer arribar un programa de la Festa Major de Llançà de l'any 1953. 

La Festa s'anunciava pels dies 22-23 i 24 de gener, Festa Major d'hivern de Sant Vicenç. 

Al programa es remarcava:  "1r Aplec-Concurs de sardanes" . A les 12, Sardanes a la Plaça Major, actuant una "colla sardanista infantil" de la localitat. I a les 15,30 Audició completa, dedicant la sardana Maria Amàlia de Francesc Mas Ros, per a ser ballada al "Concurs de lluïment" per colles dansaires locals.

Entre les 6 sardanes interpretades a la tarda, es trobava la sardana Llançanenca.

Tots els actes sardanistes, val a dir que es van tocar sardanes els tres dies, a més dels concerts i balls van estar amenitzats per la cobla-orquestra AMOGA.




Li va cridar l'atenció a aquest soci, la sardana programada Llançanenca de Josep Cid, sardana desconeguda pel poble de Llançà.

Josep Cid i Pacareu, nascut a Portbou l'any 1901 i mort a Girona l'any 1958. El seu pare regentava un cafè a Portbou i la seva mare era filla de Llançà.

Aquesta sardana es va estrenar a l'any 1950



Ens va demanar si constava a l'arxiu del Foment de la Sardana Pep Ventura, a on hi ha més de 3000 particel·les de sardanes.

Comprovat l'arxiu, vam trobar la sardana Llançanenca, escrit  Llansanenca, però no teníem constància de cap enregistrament. Vam consultar els "gravadors" de sardanes habituals de Catalunya i ningú la tenia. Així que la millor manera era que una cobla la interpretés per a poder-la gravar.




I quin millor lloc per reestrenar-la que a la mateixa Vila de Llançà?

I així va ser. El dia 21 d'agost de 2021, Festa Major d'estiu de Llançà, la Cobla Ciutat de Girona, la va interpretar a la plaça Major en concert, amb un públic molt entusiasta.

Entre els assistents, hi eren presents l'Alcaldessa de Llançà, Sra Núria Escarpanter i la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Llançà, Sra Sònia Sarola a qui en breu se'ls hi farà arribar una còpia del Programa de l'any 1953, així com les particel·les de la sardana Llançanenca i un CD amb l'enregistrament del dia 21 d'agost, per a què consti a l'Arxiu Municipal de Llançà.


Podeu escoltar LLANÇANENCA clicant aquí






El dia 8 de setembre de 2021, la Presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné, i el llançanenc, soci i col·laborador del Foment, Josep Caula, han fet entrega a l’Alcaldessa i a la Regidora de Cultura de Llançà de la partitura, el programa de la Festa Major de 1953 i la gravació de la sardana LLANÇANENCA del compositor Josep Cid i Pacareu de l’any 1950.



Escrit de Jaume Comellas a la Revista FARELLA 2022


Fotos: Ajuntament de Llançà