diumenge, 12 de setembre del 2021

Pep Ventura i les belles tonades de la raça - Dibuix de Salvador Dalí

Extret del blog de l'amic Josep Loredo, en l'apartat DIBUIXOS I GRAVATS

https://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com/2018/07/iconografia-de-la-cobla-dibuixos-i.html





Autor: SALVADOR DALÍ*

Títol: PEP VENTURA I LES BELLES TONADES DE LA RAÇA

Any 1922

Dibuix a llapis sobre paper, del que n'extrec un detall. La primera imatge correspon a la portada d'un llibre de Joan Llongueras i Badia, de l'editorial Publicacions Empordà, vinculada a l'Ateneu Empordanès de Barcelona, que no va arribar a sortir. El llibre portava aquest títol concret: Pep Ventura i les belles tonades de la raça. Salvador Dalí va fer dues faltes d'ortografia en el text, posant: JOA LLONGERAS en lloc de JOAN LLONGUERAS, cosa que no devia fer gaire gràcia ni a l'autor ni a l'editorial.

Trobo aquest dibuix a la pàgina 175 del catàleg de l'exposició PEP VENTURA ABANS DEL MITE. QUAN LA SARDANA ERA UN BALL DE MODA, que es va poder veure al Museu de l'Empordà de Figueres entre Agost i Novembre de 2009, comissariada per Anna Costal i Fornells. En el peu de foto hi ha un text descriptiu del que en desconec l'autor, i que transcric literalment, pel seu interès:


... Dalí hi representa una iconografia interessant. Per una banda, Pep Ventura interpreta un instrument de vent, la seva tenora, tal i com són representats els sàtirs i el seguici del déu Dionís, però per l'altra, l'efecte del seu so provoca el mateix resultat que la lira d'Orfeu, que amanseix les feres i els animals del bosc. El bou i la mula evoquen la imatge del naixement de l'infant Jesús, i els pastors, embadalits, sembla que sentin la bona nova. Qui és Pep Ventura: un àngel, el Messies, un semidéu o un sàtir?


La imatge de Dalí està clarament inspirada en el retrat més conegut -aleshores- de Pep Ventura, amb els seus pantalons a quadres i la jaqueta fosca (la popular catracòlica).

* El seu nom complet és Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, el genial pintor, escultor, decorador, escriptor i pensador nascut i mort a Figueres.

Foto: Col·lecció particular, Barcelona.