dilluns, 9 de maig del 2022

Commemoració del 50è aniversari del Monument a Pep Ventura

 Commemoració del 50è aniversari del Monument a Pep Ventura




Avui commemorem el 50è aniversari del monument que va ser tant esperat, dedicat al nostre Pep Ventura.

L'any 1920 es va parlar de construir un monument a Pep Ventura, i el primer Foment de la Sardana va començar a fer ballades pro-benefici del Monument

Però no va ser fins el 1965 que el Foment de la Sardana Pep Ventura va posar fil a l’agulla amb donatius dels socis, aportacions oficials i donatius dels sardanistes de tot Catalunya. Molts ajuntament de pobles veïns també hi van contribuir. Primerament, es va proposar emplaçar-lo a la part alta de la Rambla, després al Parc Bosc municipal i a les places del Sol i de la Palmera, fins que finalment es va decidir aquest emplaçament.

El projecte de l'arquitecte Pelai Martínez data dels anys 1965-1966. 

És obra de l’escultor Llorenç Cairó, de l’arquitecte Pelai Matínez i de l’artista i dibuixant Joaquim Bech de Careda. El cost del monument va ser superior al milió de pessetes i va ser sufragat amb aportacions oficials i donatius dels sardanistes de tot Catalunya.

El monument va ser inaugurat l’11 de maig de 1972, no era diumenge, era un dijous, dia de l’Ascensió. 





L'Ajuntament ha editat uns facsímils del programa de l'any 1972. I s'han interpretat les mateixes sardanes del dia de la inauguració. A càrrec de la Cobla La Principal d'Olot.

Aquesta ballada ha estat organitzada per l'Ajuntament de Figueres amb la col·laboració del Foment de la Sardana Pep Ventura.

Avui ens han acompanyat els regidors Alfons Martínez, Xavier Amiel i Josep Maria Bernils. Tots tres amb vinculació de quan es va inaugurar el Monument. En aquell moment qui era Regidor de Cultura, era l'avi de l'Alfons Martínez, el doctor Alfons Martínez Pou. Qui era membre fundador del Foment, era l'avi d'en Xavier Amiel, el Sr Jacint Bosch Carré, que ja havia estat en el primer Foment, l'any 1927. I qui feia les cròniques oficials de l'Ajuntament, el pare d'en Josep Maria Bernils, el Sr Josep Maria Bernils Mach. 






Qui també ens ha volgut acompanyar i ballar alguna sardana, ha estat el gegantó d'en Pep Ventura, gràcies a la col·laboració del Geganters de Figueres








Fotos: Martí Augé - Jordi Blanco - Mont Prats - Geganters de Figueres - Paquita Dorca