dimarts, 31 de gener del 2023

77è Aplec de Sant Pau de la Calçada

Diumenge 29 de gener de 2023 s'ha celebrat a Sant Pau de la Calçada el tradicional Aplec, el 77è!!


Aquest Aplec s’ha pogut mantenir en aquest lloc gràcies a la família Del Pozo, els propietaris  d’aquest mas, a qui volem donar les gràcies. 

Organitzat per l'Ajuntament de Figueres i el Foment de la Sardana Pep Ventura, amb la col·laboració dels propietaris del Mas-Torre Sant Pau de la Calçada.

La cobla que avui ens ha acompanyat i fet ballar ha estat La FOMENT DEL MONTGRÍ





Hem començat amb tots els preparatius a quarts de deu del matí. Avui es el dia de la flaona, el típic dolç de Sant Pau a Figueres. El Foment es qui s'encarrega de vendre-les a Sant Pau de la Calçada, per tant es un dia de més feina, però s'ha fet com cada any amb molta il·lusió i comptant amb unes voluntàries molt engrescadores. 



Angelina Monerris, Martina Prat i Roser Seguranyes


Tot i el mal temps que ha fet durant tota la setmana i les baixades de temperatura, avui hem tingut un dia molt calmat, amb sol i gairebé res de vent. Per tant, s'ha aplegat molta gent per poder gaudir d'aquest tradicional Aplec.

Hem començat puntual a les 11 del matí, ja amb bastant afluència. A les 12 s'ha celebrat la Missa amb Mossèn Miquel Àngel Ferrés a l'ermita de Sant Pau. 

La llegenda assenyala que Sant Pau va predicar, a la capella romànica d’aquesta finca agrícola, tot just desembarcar a Empúries ara fa més de vint segles, de camí cap a Tarraco (segons Josep Mª Bernils)

Aquesta ermita està documentada des de l'any 990 i la seva església (Sancti Pauli de Calciata) va ser possessió del monestir de Vilabertran des del segle XII. El nom li prové del fet d'estar ben a prop de l'antiga Via Augusta.

L'ermita actual, situada al costat del mas homònim va ser reconstruïda després dels aiguats de 1421, aprofitant els materials de l'antiga església romànica. És una construcció senzilla, amb portal de punt rodó i campanar d'espadanya. 


A la sortida hem reprès la ballada de sardanes, encara amb més assistència de gent. Molta vinguda d'arreu de Catalunya i la Catalunya Nord.

















Com cada any, hem estat acompanyats per l'Alcaldessa i Regidors de l'Ajuntament de Figueres, a qui una vegada més volem agrair el seu suport. També ha vingut representació del Pubillatge de Figueres, ballant sardanes i gaudint de l'entorn






Qui ens ha acompanyat també, ha estat el compositor Antoni Giner amb la seva senyora, que han vingut expressament de Palafrugell. El vam convidar a venir ja que la segona sardana que s'ha interpretat, Port de Palamós era una composició seva.

Toni Giner i Xicoira, nascut a Palafrugell el 1938, autor d’una vintena de sardanes. En Giner va ser instrumentista de fiscorn i trombó en diverses formacions de Cobla com la Costa Brava i els Montgrins.




I també com cada any i gràcies a la Pastisseria Parc Bosch, que ens elabora i regala una flaona gegant, hem fet el sorteig 


L'Esteve Xaudiera venent les tires pel sorteig, amb molta requesta

I la guanyadora ha estat Mª Teresa Quintana de Pont de Molins amb el nº 3910. Es dona la casualitat que aquesta senyora també va ser la guanyadora de la flaona, l'any passat.



Fotos: Martí Augé - Montserrat Mauné