dijous, 23 de juliol del 2020

Iconografia sobre Pep Ventura

En Josep Loredo i Moner és músic, saxofonista i tenora, i compositor. També es un estudiós en el camp de les cobles i els components de les mateixes. Fa molt de temps que va recopilant fotos de cobles i orquestres i ho ha plasmat en un blog, on es poden veure imatges més o menys antigues de Cobles, Orquestres i Conjunts de Catalunya. 
Amb aquest blog va guanyar el Premi Capital de la Sardana 2019, als Mitjans Audiovisuals.



Altres entrades al blog, son les Iconografies. Entre elles, en hi ha tres dedicades a Pep Ventura


Extret del blog de l'amic Josep Loredo, en l'apartat DIBUIXOS I GRAVATS

Entrada





Autor: SALVADOR DALÍ*

Títol: PEP VENTURA I LES BELLES TONADES DE LA RAÇA

Any 1922

Dibuix a llapis sobre paper, del que n'extrec un detall. La primera imatge correspon a la portada d'un llibre de Joan Llongueras i Badia, de l'editorial Publicacions Empordà, vinculada a l'Ateneu Empordanès de Barcelona, que no va arribar a sortir. El llibre portava aquest títol concret: Pep Ventura i les belles tonades de la raça. Salvador Dalí va fer dues faltes d'ortografia en el text, posant: JOA LLONGERAS en lloc de JOAN LLONGUERAS, cosa que no devia fer gaire gràcia ni a l'autor ni a l'editorial.

Trobo aquest dibuix a la pàgina 175 del catàleg de l'exposició PEP VENTURA ABANS DEL MITE. QUAN LA SARDANA ERA UN BALL DE MODA, que es va poder veure al Museu de l'Empordà de Figueres entre Agost i Novembre de 2009, comissariada per Anna Costal i Fornells. En el peu de foto hi ha un text descriptiu del que en desconec l'autor, i que transcric literalment, pel seu interès:


... Dalí hi representa una iconografia interessant. Per una banda, Pep Ventura interpreta un instrument de vent, la seva tenora, tal i com són representats els sàtirs i el seguici del déu Dionís, però per l'altra, l'efecte del seu so provoca el mateix resultat que la lira d'Orfeu, que amanseix les feres i els animals del bosc. El bou i la mula evoquen la imatge del naixement de l'infant Jesús, i els pastors, embadalits, sembla que sentin la bona nova. Qui és Pep Ventura: un àngel, el Messies, un semidéu o un sàtir?


La imatge de Dalí està clarament inspirada en el retrat més conegut -aleshores- de Pep Ventura, amb els seus pantalons a quadres i la jaqueta fosca (la popular catracòlica).

* El seu nom complet és Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, el genial pintor, escultor, decorador, escriptor i pensador nascut i mort a Figueres.

Foto: Col·lecció particular, Barcelona.











Autor: PERE PRAT*
VIDA D'EN PEP DE LA TENORA
Any 1953

Entre 1951 i 1958 l'Editorial Barcino va publicar una col·lecció de 17 números anomenada Biblioteca Folklòrica Barcino, i el nº 8 correspon a la VIDA D'EN PEP DE LA TENORA, explicant la vida i miracles de Josep Mª Ventura i Casas (Pep Ventura), a càrrec de Pere Coromines i Montanya. Molta gent, molts estudiosos de l'obra de Pep Ventura, han passat els ulls per aquesta portada, i potser no han sabut veure que aquí hi tenim una caricatura d'en Pep tocant la tenora, amb els seus pantalons a quadres que podem veure en les poques fotografies del músic. El dibuixant el col·loca en el lloc de 2n tenor, per necessitats de perspectiva.

Aquest dibuix pot ser del mateix any 1953 (Pere Prat va morir l'any 1969), o anterior, doncs el seu autor va col·laborar en moltes publicacions (Cinépolis, El Lliri Blau, El Sr. Daixonses i la Sra. Dallonses, Esquitx, En Patufet, L’Esquella de la Torratxa, La Tuies, La Piula, Papitu, Virolet), i podria ser que l'Editorial Barcino hagués manllevat aquest dibuix d'alguna d'aquestes publicacions.

* El seu nom complet és Pere Prat i Ubach, dibuixant i pintor de Terrassa.

Fotos: Arxiu Jaume Nonell.

Enllaç:








Autors: VENTURA & HOSTA*
Títol: EL GEGANT PEP VENTURA
Any 2017

L'any 2017 el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el bicentenari del naixement de Pep Ventura com a commemoració oficial, alhora que Figueres era denominada com a Capital de la Sardana. Aquesta celebració conjunta va estar organitzada per l’Ajuntament de Figueres, l’associació Foment de la Sardana Pep Ventura i la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

El dia 2 de Febrer de 2017 es va iniciar oficialment l'Any Pep Ventura, amb la presentació oficial del Gegant Pep Ventura, culminant un procés que havia començat l'any anterior a proposta de la presidenta del Foment de la Sardana, Montserrat Mauné i Roca. Vaig tenir el goig de participar en l'esdeveniment tocant cinc sardanes de Pep Ventura en diversos carrers de Figueres amb la Cobla La Principal d'Olot, i estrenant EN PEP DE LA TENORA (Ball del Gegantó), d'Ivó Jordà i Álvarez.

El Gegant Pep Ventura medeix 3,14 m. d'alçada i pesa 29 kg. A proposta del coordinador, Alfons Gumbau i Masó, es va preveure que el cap del gegant es pogués desmuntar i ser utilitzat, si calia, com a cap-gros, cosa no feta anteriorment en cap altre cas; amb aquest objectiu es va cosir un segon vestuari a mida, tot i que no s'ha fet servir gaire.

La tenora que porta el gegant i la que porta el cap-gros és obra del músic i lutier Joan Roca i Estany.

* Ventura & Hosta és un taller de Navata especialitzat en la construcció i reparació de figures, objectes, gegants i cap-grossos, bestiari, etc., tant de cartró pedra com de resina. Els artífexs d'aquest taller són David Ventura i Bertran i Neus Hosta i Pascual, i en aquest enllaç expliquen el procés de creació del gegant. I a mi, que m'agraden les coincidències, em sembla prou curiós que el cognom Ventura es trobi duplicat en aquesta ocasió: Pep Ventura, protagonista d'aquesta història, i David Ventura, un dels constructors del gegant (que té un nét que es diu Pep Ventura !).

Foto: Confederació Sardanista.






Autors: VENTURA & HOSTA
Títol: EL GEGANT PEP VENTURA
Any 2017

Miniatures del Gegant Pep Ventura, que veiem en la imatge anterior. Serveixen com a marxandatge, per si algú en vol tenir un record. Són pintades a mà, de manera que no n'hi ha cap d'igual.

Foto: Confederació Sardanista.





Autors: VENTURA & HOSTA
Títol: EL CAP-GROS PEP VENTURA
Any 2018

El Cap-gros Pep Ventura [veure text de la primera foto d'aquesta sèrie] ballant sardanes a l'Aplec de Sant Pau de la Calçada, el 28 de Gener de 2018.

Fotos: Martí Augé.


Enllaç:
ICONOGRAFIA DE LA COBLA: ESCULTURES (Josep Loredo i Moner)